Souhrn událostí uplynulých dní – 28.2. – 1.3. 2020

Připravovaný plán péče o vlka ohrozí chovy ovcí a koz

Ministerstvo životního prostředí vypořádalo připomínky k návrhu Péče o vlka obecného. Bohužel při tom nerespektovalo zásadní požadavky zemědělců a myslivců, tzn. skupin, které budou činností vlka nejvíce postiženy. Naopak vlk má mít zaručenou absolutní ochranu na celém území.

Zemědělci v Plzeňském kraji začali jarní práce o tři týdny dříve

Zemědělci v Plzeňském kraji začali díky teplému počasí s jarními pracemi o tři týdny dříve než v minulých letech. Pokud se nestane nic neočekávaného, mohly by začít dříve i žně. Na Plzeňsku taková situace asi ještě nikdy nebyla, řekl ČTK předseda krajské agrární komory Jaroslav Šíma, který je předsedou představenstva Osecké zemědělské a obchodní společnosti.

Stát má potravinové rezervy na pouhý jeden den

Česká Správa státních hmotných rezerv zásoby potravin pouze na 1,3 dne. Ty by mohli Češi potřebovat ve chvíli, kdy by došlo k vyhlášení krizového stavu, o kterém se hovoří v souvislosti s šířením koronaviru v Evropě. Zvýšení na tři dny mělo zajistit ministerstvo zemědělství už před čtyřmi lety.

Každá šestá restaurace připravuje pokrmy na přepáleném fritovacím oleji

V rámci pravidelné kontrolní akce Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) prověřila jakost a bezpečnost fritovacích olejů, které provozovatelé restaurací a rychlých občerstvení používají k přípravě pokrmů. V každé šesté kontrolované provozovně inspektoři SZPI vyhodnotili olej ve fritovacích zařízeních za nevhodný k lidské spotřebě.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info