Výbor pro kontrolu rozpočtu zajímal pohled soukromých zemědělců na rozdělování evropských peněz

Součástí programu dvoudenní návštěvy Výboru Evropského parlamentu pro rozpočtovou kontrolu byla také debata se zástupci Asociace soukromého zemědělství ČR – předsedou Jaroslavem Šebkem a místopředsedou Janem Šteflem. Ačkoliv premiér Babiš v médiích tvrdil, že návštěva „nebyla o něm“, opak byl pravdou. Otázky směřovaly mimo jiné jmenovitě na holding Agrofert a premiéra Babiše, který je jako předseda vlády za čerpání evropských dotací zodpovědný.

Výbor, jemuž předsedá členka bavorské CSU Monika Hohlmeierová, dohlíží na to, aby evropské peníze byly v členských zemích rozdělovány transparentně, spravedlivě a v souladu s cíli společných evropských politik, samozřejmě nevyjímaje tu zemědělskou, která ukrajuje z evropského koláče největší kus. Členy výboru tak zajímalo, zda jsou finance využity skutečně zejména na podporu příjmů malých a středních hospodářství, jak je záměrem Společné zemědělské politiky EU. Jako jeden ze zásadních problémů v českých podmínkách pak předsedkyně výboru označila nedostatečné prokazování a sledování propojenosti podniků, na což asociace upozorňuje již delší dobu. Dalším klíčovým prvkem bude správné nastavení definice tzv. aktivního zemědělce tak, aby splnila svůj účel, ale nezatížila zemědělce další administrativou.

V rámci diskuse ohledně aplikace Společné zemědělské politiky také zástupci ASZ ČR vyjádřili zklamání, že Česká republika nevyužila řadu opaření, která EU nabízela pro podporu rodinných farem a zlepšení struktury příliš koncentrované zemědělské výroby, ať už se jednalo o platbu na první hektary, schéma malého farmáře či správné nastavení Programu rozvoje venkova, který v minulém období vyčerpalo jen relativně malé procento podniků. Asociace také upozornila na snahu českých úřadů o podporu produkce, ačkoliv není smyslem zemědělských dotací, a také o financování obřích projektů až do výše 150 mil. korun, které venkovu spíše škodí.

Dotazy členů výboru směřovaly na mnoho dalších témat, která už vzhledem ke složitosti celé problematiky nebylo možné dostatečně projednat. Předseda Asociace proto zašle výboru písemné vyjádření a předsedkyně Hohlmeierová přislíbila pozvání zástupců naší organizace k dalšímu projednání otázky zemědělských dotací a jejich rozdělování z pohledu rodinných farem v České republice do Bruselu.

Ing. Veronika Jenikovská, tajemnice ASZ ČR

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info