Souhrn událostí uplynulého dne – 2.3. 2020

Nejezte chlorovaná kuřata, jinak obchodní dohoda nebude, vzkazuje EU Britům

Pokud chce Británie obchodní dohodu s EU, bude si muset udržet zákaz chlorovaných kuřat. S podmínkou unijních vyjednavačů souhlasí britští farmáři. Jenže Spojené státy si přejí opak. V USA je totiž dezinfekce drůbeže chlorem povolenou praktikou.Vzdá-li se Británie potravinového standardu, její americký dovoz posílí.

SVS podporuje vývoz českých firem do třetích zemí

Státní veterinární správa (SVS) se dlouhodobě snaží napomáhat uplatňování produkce českých chovatelů a výrobců na zahraničních trzích. V loňském roce nově SVS vyjednala či aktualizovala 34 veterinárních osvědčení pro vývoz do zemí mimo EU (třetích zemí), což bylo o 16 více než v roce 2018.

Produkce medu v ČR znovu klesla, je ho nejméně za pět let

Produkce medu v České republice loni klesla, včelstva vyprodukovala 8260 tun medu, což je nejméně za posledních pět let. Ve srovnání s loňským rokem je to pokles o osm procent, vyplývá z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ). Podle předsedkyně Českého svazu včelařů Jarmily Machové kvůli hlášeným úhynům včelstev lze předpokládat pokles i letos.

Podle Brabce by kůrovcová kalamita mohla skončit za 3 až 5 let

Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) by kůrovcová kalamita mohla skončit za tři až pět let. Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) k tomu dodal, že záleží i na množství srážek. Ministři to řekli novinářům po schůzi poradního týmu prezidenta Miloše Zemana.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.                    

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info