Potravinářská inspekce stále zjišťuje potraviny s o několik řádů vyšším obsahem alergenů oproti informaci na obalu
03.03.2020 | SZPI
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila neprodlené stažení z tržní sítě níže uvedených nevyhovujících potravin pro překročení obsahu alergenních látek oproti informaci na obalu o několik řádů:
PRESTIGE HYPER CLASSIC - Oplatka máčená "HYPER" Classic, datum minimální trvanlivosti: 21/12/2020, označení šarže: L069525, výrobce: Prestige 96, a.s., ul. Dalga Laka 6, Veliko Tarnovo, 5000 Bulharsko, země původu: Bulharsko. Výrobce na obal mj. uvedl: „Může obsahovat stopy burských oříšků“. Vzhledem k tomu, že laboratorní rozbor potvrdil v potravině přítomnost alergenu arašídy (burské oříšky) v množství 5843 miligramů na kilogram (mg/kg) a maximální uznatelné množství pro stopový výskyt je stanoven na 25 mg/kg, jedná se o potravinu rizikovou pro osoby s alergií nebo intolerancí na uvedený alergen.
Inspektoři SZPI vzorek odebrali v provozovně společnosti NORMA, k.s. a nařídili provozovateli stažení uvedené šarže potraviny ze všech poboček. Dle předložených dokladů nevyhovující šarže představovala 9750 ks. balení.
CHOCOLATE IRISH CREAM LIQUEUR alk.15% vol., označení šarže: L19 004 306, výrobce: Terra Limited, Institute Road, Bailieboro, Co. Cavan, Irsko. Výrobce na obalu mj. uvedl: „Obsahuje stopy mléka“. Vzhledem k tomu, že laboratorní rozbor potvrdil v potravině přítomnost alergenu mléčná bílkovina v množství 21699 mg/kg a maximální uznatelné množství pro stopový výskyt je stanoven na 25 mg/kg, jedná se o potravinu rizikovou pro osoby s alergií nebo intolerancí na uvedený alergen.
Inspektoři SZPI vzorek odebrali v provozovně společnosti Lidl Česká republika v.o.s. a nařídili provozovateli stažení uvedené šarže potraviny ze všech poboček. Dle předložených dokladů nevyhovující šarže představovala 29376 ks lahví.
Potravinářská inspekce zahájí s kontrolovanými osobami správní řízení o uložení pokuty.
SZPI doporučuje všem spotřebitelům, kteří mají předmětné šarže potravin doma a zároveň trpí alergií nebo intolerancí na uvedené složky, aby potraviny nekonzumovali.
Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633Další články v kategorii
- Studené počasí těchto dnů by mělo ovoce poškodit jen lokálně, míní odbornice (19.04.2024)
- Přednáška o precizním zemědělství v rámci Dětské zemědělské akademie (19.04.2024)
- Izrael před svátky zmařil pokus o propašování 130.000 vajec ze Západního břehu (19.04.2024)
- Výhodnějšími podmínkami v programu LIFE motivujeme zájemce. Nově jde na přípravu a spolufinancování projektů rekordních 100 milionů (19.04.2024)
- PGRLF otevře 18. kolo programu Investiční úvěry Zemědělec (19.04.2024)
- Zachování starých hospodářských lesů podporuje biodiverzitu lesních organismů ve střední Evropě (19.04.2024)