Pivovar Svijany podává v krizi pomocnou ruku hostinským

Svijany, 17. března 2020 – Pivovar Svijany reaguje na další mimořádně těžkou ránu, která dopadla na všechna česká restaurační zařízení. V zájmu minimalizace škod během jejich nuceného uzavření kvůli epidemii koronaviru jim nabízí například výměnu sudů s prošlým pivem za čerstvé nebo zprostředkování bezplatného pracovně-právního poradenství v souvislosti s dočasným uzavřením provozoven. „Naším cílem je maximálně je v současné těžké situaci podpořit a pomoci jim ekonomicky tím, že vezmeme část jejich ztrát na sebe,“ řekl k tomu ředitel Pivovaru Svijany Roman Havlík.

Pivo naražené před rozhodnutím o uzavření restaurací i nenačaté sudy s pivem s končící expirací hodlá pivovar hospodám a restauracím vykompenzovat v plné výši. „Pivo má být co nejčerstvější a u našeho poctivého řemeslného piva to platí dvojnásob,“ zdůrazňuje v této souvislosti svijanský sládek Petr Menšík. „Ve Svijanech pivo za účelem prodloužení trvanlivosti nestabilizujeme, neodebíráme z něj tedy bílkoviny a polyfenoly, které sice během delšího skladování způsobují zákal, ale v pivu jsou důležité, protože jsou základem jeho plné, chlebnaté chuti a husté trvanlivé pěny. Navíc jsou prospěšné pro lidský organismus, polyfenoly z chmele jsou třeba významným antioxidantem. Ze stejného důvodu zachování všech nutričně důležitých látek pivo ani nepasterizujeme. Proto je pro nás důležité, aby návštěvníci hospod mohli hned po jejich opětovném otevření dostat pivo opravdu čerstvé,“ dodává.

Ohrožení hostinští se mohou obracet na obchodní zástupce pivovaru nebo přímo na jeho vedení. „Vzhledem k tomu, že se okolnosti rychle vyvíjejí, budeme situaci i nadále pečlivě monitorovat a zmírňovat další možné negativní dopady. Věříme, že i tuto obrovskou krizi ve velké většině přežijí a v okamžiku odvolání současných opatření jim budeme schopni pomoci se rychle opět postavit na vlastní nohy,“ doplňuje Roman Havlík.

Více baleného piva, e-shop jede naplno

Pivovar Svijany současně aktivně přijímá všechna nutná sanitární, hygienická a organizační opatření, aby dokázal pokrýt mimořádnou poptávku po lahvovém pivu. „Bedlivě sledujeme a řídíme stav zásob a dodávky surovin a zavádíme opatření na ochranu skladových a distribučních operací s cílem zajistit dostupnost piva pro všechny své zákazníky. Odpovídajícím způsobem jsme například zvýšili kapacitu stáčení do lahví – nově stáčíme i o víkendech – a posílili jsme i kapacitu plnění nepasterovaného piva do půllitrových a dvoulitrových plechovek, takže nedostatek piva na trhu rozhodně nehrozí,“ uvedl Petr Menšík.

Omezený sortiment mohou zájemci podle něj objednávat také na e-shopu pivovaru, který je rovněž připraven zvládat zvýšenou poptávku, a pro zákazníky z okolí zůstává otevřena i pivovarská prodejna přímo ve Svijanech. 

Pro záchranáře nealko pivo zdarma

Na pomoc regionu pivovar rozhodl o bezplatných dodávkách nealkoholického piva pro obětavé pracovníky krajské nemocnice v Liberci, bezpečnostních složek, Integrovaného záchranného systému a všech dobrovolníků. „Velice si vážíme jejich obětavé práce a chceme ji i jim pokud možno ulehčit nebo aspoň zpříjemnit. Neumíme roušky, ale umíme pivo, prostřednictvím krizového štábu kraje jim ho věnujeme na výraz poděkování a obdivu.  S prvními dodávkami začneme již dnes,“ uzavřel Roman Havlík.

 -KONEC-

Pivovar Svijany

Pivovar ve Svijanech byl založen v roce 1564 a je tak jedním z nejstarších českých pivovarů vůbec. Jeho novodobá historie se datuje od poslední změny vlastnického uspořádání v roce 1998, kdy se novým vlastníkem upadajícího pivovaru s výstavem 30 tisíc hektolitrů stala ryze česká společnost Pivovar Svijany, s. r. o., (po roce 2005 Pivovar Svijany, a. s.). Od té doby pivovar zněkolikanásobil výstav až na loňských rekordních 709 896 hl a stal se jednou z nejoblíbenějších značek tradičního českého piva. Pivovar Svijany si zakládá na tradičním výrobním postupu tzv. dvourmutovém způsobu vaření, kvašení v otevřených kádích a dlouhodobém zrání piva v ležáckých sklepích. Pro výrobu bohatého sortimentu čtrnácti nepasterizovaných piv používá většinou humnový slad z malých českých a moravských nezávislých sladoven, vodu z vlastních studní a žatecký poloraný červeňák z vlastních chmelnic. Do svého rozvoje Pivovar Svijany v uplynulých letech investoval přes 900 milionů Kč, naposledy do nové stáčírny plechovek za 100 milionů Kč. Významně také investoval do odkupu chátrajícího svijanského zámku od soukromého vlastníka a jeho rekonstrukce. Zámek Svijany byl odjakživa součástí pivovaru, proto byl v roce 2016 znovu otevřen veřejnosti, která může kromě prohlídky zámeckých prostor absolvovat i exkurzi v samotném pivovaru Svijany a poznat tradiční výrobu českého piva na vlastní oči.

www.pivovarsvijany.cz

www.facebook.com/svijany

www.plus.google.com/u/0/+PivovarSvijany

www.instagram.com/pivovarsvijany/

Kontakt pro média:

Luboš Spálovský

Temper Communication

e-mail: lubos.spalovsky@temper.cz

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info