SZÚ: Nebalené pečivo je kvůli viru lepší ohřát na 70 stupňů

Nebalené pečivo je podle doporučení Státního zdravotního ústavu kvůli novému typu koronaviru lepší ohřívat dvě minuty na 70 stupňů Celsia. Ostatní nebalené potraviny je nutné alespoň omýt, napsal ústav na webu. Některé velké obchody už prodej nebaleného pečiva omezily. Nemoc COVID-19 se přenáší kapénkami, při jednom zakašlání se jich může do vzduchu dostat až 3000.

Viry obecně se podle SZÚ na pekařských výrobcích mohou přenášet. Virus způsobující nemoc COVID-19 se podle údajů americké lékové agentury citované SZÚ s největší pravděpodobností potravinami včetně pečiva nešíří. Může ale zůstávat na jejich povrchu.

"Proto se doporučuje striktní hygiena rukou, především ve výrobě potravin určených k přímé spotřebě. Striktní hygiena rukou je požadována i pro ochranu proti šíření přenosných onemocnění při prodeji potravin, ve společném stravování a v domácnosti," uvádí ústav.

Bezpečnější je podle něj balené pečivo. Například Kaufland už v úterý začal nabízet balené bochníky chleba a rohlíky po pěti kusech. Ostatní zákazníky vyzývají, aby pro výběr pečiva používali jednorázové rukavice.

Vláda obchodníky vyzvala, aby často dezinfikovali košíky, vozíky nebo kliky dveří. Na předmětech virus zůstává různě dlouho, zřejmě až dva dny se může udržet na plastech a 24 hodin na papíru nebo nerezové oceli, tedy například bankovkách a příborech.

Autor: ČTK

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info