Asociace navrhuje zjednodušení u řidičských oprávnění

Jedním z problémů, které tato nejistá doba přináší zemědělcům, je i nedostatek sezónních pracovníků či potřeba mít možnost, v případě nouze, onemocnění či karantény některých zaměstnanců či členů rodiny, rychle najít brigádníky, kteří dokážou zaskočit a zachránit tak úrodu. Proto Asociace oslovila ministra dopravy Karla Havlíčka s žádostí o zvážení návrhů, které by mohly v současné situaci, ztížené zejména řadou nařízených opatření, výrazně ulehčit zemědělskou činnost. Jednalo by se o vcelku drobné změny, které by však v konečném důsledku stávající situaci velmi ulehčily a pomohly částečně vyřešit aktuální nedostatek pracovních sil.

Na základě podnětů od členů jsme ministrovi navrhli zvážit alespoň dočasné rozšíření řidičského oprávnění skupiny C tak, aby řidiči s tímto oprávněním mohli řídit i zemědělské stroje (zejména traktory). To by podstatně rozšířilo spektrum potenciálních pracovníků a zároveň by umožnilo řidičům, kteří se kvůli ekonomickým důsledkům restriktivních opatření přechodně či úplně ocitli nebo v brzké době ocitnou bez práce, zajistit si alespoň nějaký finanční příjem. Ze stejného důvodu dále požadujeme, aby došlo k administrativnímu zjednodušení a zlevnění získání profesních průkazů.

Další návrh, který jsme tento týden podali, se týká uznávání řidičských oprávnění pracovníků z Ukrajiny v plném rozsahu. V tomto případě se jedná o dlouhodobý problém, kdy nesmyslně není uznáváno řidičské oprávnění pro obsluhu zemědělských strojů, zatímco například oprávnění pro řízení autobusu, kde je daleko větší míra rizika a odpovědnosti, je bezproblémové.

Hlavní kancelář ASZ ČR

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info