Souhrn událostí uplynulého dne 15. 4. 2020

U Dušejova přenášejí ochránci žáby přes silnici, školáci nemohou

U Dušejova na Jihlavsku přenášejí ochránci přírody v těchto dnech s pomocí dobrovolníků migrující žáby, hlavně ropuchy a blatnice, nosí je přes silnici k rybníku Sviták. Běžně jich tam zjara v součtu přenesou i 1500, řekl včera Jaromír Maštera ze spolku Mokřady.

Jarní mrazy ničící úrodu ovoce se budou pravidelně opakovat, předpovídá bioklimatolog

Letošní úrodu ovoce v Česku výrazně zdecimovalo několik vln jarních mrazů. Zatím poslední mohou přijít ještě v noci na středu. Podle bioklimatologa Zdeňka Žaluda z vědeckého týmu projektu InterSucho modely vývoje klimatu předpokládají, že okolo poloviny tohoto století bude běžné, že mrazy poškodí jarní přírodu každý druhý rok.

Pěstoval bylinky pro restaurace, nyní nabízí pažitku zdarma

Lubor Horák, který pěstuje s celou rodinou v Dolních Dunajovicích na Břeclavsku bylinky a dodával je restauracím, začal po jejich uzavření řešit, co s nimi. Aby našly využití, rozhodl se, že například pažitku, kterou je před vykvetením potřeba ořezat, nechá zdarma lidem, kteří si pro ni přijedou.

Od pondělí bude možné pořádat farmářské trhy, pořadatelé musí zajistit bezpečné rozestupy lidí a desinfekci

Prodej na farmářských trzích bude možný od pondělí 20. dubna. Rozhodla o tom dnes vláda na základě shody mezi Ministerstvem zemědělství, Ministerstvem průmyslu a obchodu a epidemiologů z Ministerstva zdravotnictví. Jde o další krok v postupném rozvolňování pravidel prodeje, pořadatelé budou muset dodržet několik pravidel.

 

 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info