Nové fytosanitární požadavky Spojeného Království na dovoz dřevin, dřeva a kůry

Tisková zpráva – ÚKZÚZ informuje všechny vývozce a pěstitele dřevin o nových fytosanitárních podmínkách dovozu rostlin určitých rodů a druhů dřevin, dřeva a kůry do Spojeného království Velké Británie a Severního Irska (dále „Spojené království“). Nové podmínky dovozu platí od 21. dubna 2020 a důvodem jejich zavedení je ochrana před zavlečením některých nebezpečných karanténních škůdců a původců chorob dřevin.

Nové fytosanitární požadavky Spojeného království se týkají olivovníku, kávovníku, levandule, oleandru a několika dalších rodů a druhů dřevin. Britské fytosanitární požadavky jdou nad rámec fytosanitárních požadavků na dovoz dotčených dřevin, dřeva a kůry, ze třetích zemí do Evropské unie.Národní organizace ochrany rostlin Spojeného království tak reaguje na vysokou míru rizika zavlečení zejména obávané fytopatogenní bakterie Xylella fastidiosa, ale také houbového původce korové rakoviny platanů Ceratocystis platani, fytoplazmy žloutenky jilmů Candidatus Phytoplasma ulmi a dřevokazného brouka - krasce Agrilus planipennis.

Pokud zamýšlíte vyvážet dotčené rostliny, dřevo nebo kůru do Spojeného království, doporučujeme kontaktovat ÚKZÚZ - Odbor dovozu a vývozu (odv@ukzuz.cz, tel. 724 247 362, 606 792 116).Některé dovozní podmínky mj. zahrnují i provedení kontrol ÚKZÚZ v místě produkce rostlin v průběhu celého pěstebního období.

V současnosti probíhá intenzívní komunikace Evropské komise s Národní organizací ochrany rostlin Spojeného království o možném odkladu účinnosti nových fytosanitárních podmínek i o úpravě jejich obsahu. Pokud dojde k úpravě nebo k odkladu podmínek, ÚKZÚZ o tom bude neprodleně informovat.

Ivana Kršková, tisková mluvčí

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info