Souhrn událostí uplynulého dne – 27.4. 2020

Pokud sněmovna neprodlouží nouzový stav, v zemědělství budou chybět tisíce cizinců, tvrdí Toman

Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) varuje před odlivem pracovníků ze zahraničí, které zaměstnávají zemědělské podniky. Podle předsedy opoziční KDU-ČSL Mariana Jurečky lze situaci řešit i mimo nouzový stav.

Vědci hledají způsob, jak udržet vodu z drenáží v krajině

Drenážní systémy vznikaly v minulých dekádách s cílem odvodnit příliš zamokřená pole. Nyní vědci hledají efektivní způsoby, jak naopak využít drenáž k udržení vody v suché zemědělské krajině. Na pětiletém projektu se podílejí také pracovníci Mendelovy univerzity v Brně.

Pivovary rozvolnění vítají, raději by otevíraly 11. května

Pivovary rozvolnění pravidel uvítaly, byly by ale rády za plné otevření hospod a restaurací již 11. května, kdy budou moci otevřít předzahrádky. ČTK to dnes sdělila výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová. Vláda by podle ní měla zvážit další podporu gastronomického segmentu.

Za poslední tři dekády zmizela čtvrtina hmyzu. Je to i hrozba pro lidstvo, varují vědci

Největší výzkum zjišťující množství hmyzu ukázal znepokojivý trend; za posledních třicet let ho v Evropě zmizelo asi pětadvacet procent, pokles navíc stále zrychluje. Údaje ze zbytku světa nejsou tak spolehlivé, ale vypadá to, že hmyzu ubývá rychle po celé planetě.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info