Souhrn událostí uplynulého dne – 29.4. 2020

Zákon o významné tržní síle dál platí, soud škrtl jen malou část

Zákon o významné tržní síle zůstává v platnosti, Ústavní soud (ÚS) zrušil jen jedno ustanovení. Zákon chrání dodavatele potravin před nekalými praktikami obchodních řetězců. Zrušení celého zákona, případně některých jeho částí, navrhly soudu dvě skupiny senátorů, kteří normu označili za diskriminační.

Trh s biopotravinami v roce 2018 dynamicky rostl

Zájem o biopotraviny roste. Jejich celková spotřeba, včetně dovozu, byla v roce 2018 v České republice 4,43 miliardy korun. To je v porovnání s rokem 2017 nárůst o 33 procent. Celkový obrat s biopotravinami českých subjektů včetně vývozu dosáhl v roce 2018 přibližně 7,02 miliardy korun.

Pro les nevidět stromy? Domácí dřeviny v Evropě zažívají krizi, nesrovnatelnou s tropy

Odhad počtu druhů stromů, rostoucích na celém světě, se blíží 60 000. Ano, tropická diverzita v této cifře hraje prim. V Evropě se nachází výrazně méně původních druhů dřevin, jen 454. To ale neznamená, že by jejich rozmanitost měla menší význam nebo hodnotu, než dřevin typických.

Plzni pomáhají v boji proti kůrovci drony, které si sama vyvinula

Plzeň zapojila do boje proti kůrovci drony. Bezpilotní letouny vyvinuté městskou správou informačních technologií dokážou lesníkům pomoci při včasném odhalení škůdce. Od loňska umí vyhledat suché špičky smrků, nová multispektrální kamera má navíc zjistit i okem neviditelné napadení stromů.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info