Souhrn událostí uplynulých dní – 30.4. – 3.5. 2020

Sucho 2020: Situace po zimě je kritická, MŽP pošle letos na boj se suchem dalších až 6 mld. Kč, klíč je v zadržování vody

Sucho v České republice se prohlubuje. Nedostatek srážek a zvyšující se průměrná teplota zvyšují deficit vody v půdě i v tocích. Po další mírné zimě je situace již téměř kritická. Česko se na sucho musí i nadále adaptovat.

Cena potravin půjde nahoru. Vedle koronaviru ji pohání i sucho

Uvolnění karanténních pravidel bude v příštích týdnech a měsících provázet pravděpodobně také zdražení řady komodit včetně potravin. Důvodem je jednak samotná koronavirová pandemie, také ale přetrvávající velké sucho, jarní mrazy a oslabení koruny.

Paprika a rajčata s příchutí luxusu. Drahá zelenina se stává standardem

Vybíjení chovů prasat v USA, zdražování rýže a pšenice, drahá zelenina v českých obchodech a rovněž dražší pochoutka hispterů – avokádo. To vše způsobila současná pandemie koronaviru, která již nyní zásadně ovlivňuje trh s potravinami.

Produkce masa se v 1. čtvrtletí mírně zvýšila, více bylo i mléka

Produkce masa v Česku v 1. čtvrtletí letošního roku meziročně vzrostla o dvě procenta na 110.866 tun. Stoupla výroba vepřového a drůbežího masa, naopak produkce hovězího nepatrně klesla. Nákup mléka se zvýšil o 6,2 procenta na 787,6 milionů litrů. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info