Aktuálně k rostlinolékařským šetřením v porostech před vývozem rostlin do třetích zemí

ÚKZÚZ upozorňuje profesionální provozovatele, vývozce a další osoby, kteří hodlají vyvážet rostliny, rostlinné produkty a jiné předměty do zemí mimo EU (s výjimkou Švýcarska), že je v mnohých případech zapotřebí, aby vyvážená komodita byla zkontrolována v průběhu vegetace, popř. výroby. Šetření před vývozem se letos nově provádí i v porostech druhů, které dříve podléhaly soustavné rostlinolékařské kontrole ÚKZÚZ. Žádost o provedení šetření na ÚKZÚZ doporučujeme dodat do 31. 5. daného roku.

Šetření je prováděno zejména v porostech druhů, kde je potřeba zajistit splnění požadavků, které lze garantovat pouze v průběhu vegetace. Jedná se například o požadavky na vzorkování a testování dotčených rostlin, nebo na základě vizuální prohlídky ověření nepřítomnosti určitých škodlivých organismů v místě produkce a v jeho okolí.

To se týká hlavně zásilek osiv směřujících do Euroasijské unie, Indie, JAR, Austrálie, USA apod.  Až na základě výsledku provedeného šetření, které vychází z požadavků cílové země, je možné vydat rostlinolékařské osvědčení s požadovanou garancí.Nově se letos provádí šetření před vývozem i v porostech druhů, u kterých ještě v loňském roce ÚKZÚZ prováděl tzv. soustavnou rostlinolékařskou kontrolu v porostech jako podmínku pro vystavení rostlinolékařských pasů. Letos však podle nové fytosanitární legislativy tyto porosty před vystavením pasů prohlížejí sami pěstitelé. K šetření před vývozem je tedy nutné přihlásit i porosty těchto druhů.

Pouze v určitých legislativou stanovených případech, kdy ÚKZÚZ provádí nadále šetření před vystavením pasů, lze využít pro vývoz výsledků tohoto šetření, pokud zahrnuje  veškeré požadované podmínky dovážející zemí.Pokud se provádí uznávání porostu v rámci certifikace ISTA nebo OECD, tak bude probíhat pouze jedno šetření ÚKZÚZ, při kterém budou ověřeny i požadavky pro vývoz.

Vzor žádosti včetně přehledu porostů, které jsou předmětem šetření naleznete v příloze. Žádost lze podat písemně na adresu pracoviště ÚKZÚZ, Odbor dovozu a vývozu, Zemědělská 1a, 613 00 Brno nebo elektronicky na email odv@ukzuz.cz, a to ideálně do 31. května daného roku. U později podaných žádostí nemusí být zajištěno, že  bude možné s ohledem na stav vegetace ověřit veškeré požadavky.

Šetření je zpoplatněno v souladu s vyhláškou č. 221/2002 Sb., sazebník náhrad nákladů za odborné a zkušební úkony vykonávané v působnosti ÚKZÚZ, ve znění pozdějších předpisů.  V případě šetření před vývozem je zpoplatnění účtováno podle bodu 13., tj. 220 Kč za každou započatou hodinu.

Vzor žádosti o provedení šetření

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info