Souhrn událostí uplynulých dní – 15. – 17.5. 2020

Koronavirová omezení přidělávají starosti i francouzským farmářům

Francouzští zemědělci na začátku období sklizně čekají, až se otevřou hranice pro sezonní pracovníky, kteří každoročně přijíždějí z ciziny pomoci s prací na polích a v sadech. Napsala to ve středu agentura AFP, podle níž vláda v této souvislosti avizovala úpravu opatření, konkrétní kroky ale stále neučinila.

Farmáři budou muset vést evidenci hnojiv i sklizně

Farmáři asi budou muset vést nejen evidenci hnojiv, ale i výnosů sklizených plodin. Pokud hospodaří na více než 200 hektarech, budou muset evidenci vést v elektronické podobě. Sedmiletá lhůta na uchovávání evidence se nemění. Novinky zavede od roku 2022 novela o hnojivech, kterou doporučil Sněmovně schválit její zemědělský výbor.

Ceny jablek vzrostly o 40 procent, důvodem nízká úroda

Ceny jablek na pultech českých obchodů v dubnu meziročně vzrostly v průměru o 40 procent na více než 36 korun za kilogram z loňských 26 korun. Vyplývá to z dat ČSÚ. Podle ovocnářů je důvodem zvýšení ceny loňská podprůměrná úroda jablek v Evropě a z ní plynoucí současné velmi nízké zásoby jablek.

Lesní hospodáři potřebují seriózní scénáře a prognózy klimatických změn

Vlastníci lesů, správci, lesní hospodáři i úředníci státní správy lesů potřebují pro dlouhodobé, koncepční, strategické plánování, jak v budoucnosti pečovat o naše lesy, spolehlivé prognostické nástroje klimatických změn.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info