Souhrn událostí uplynulého dne – 20.5. 2020

Schodek agrárního obchodu se ve čtvrtletí zlepšil o 11 procent

V prvním čtvrtletí se letos meziročně snížil schodek agrárního zahraničního obchodu o 11 procent na 11 miliard korun. ČTK to dnes sdělilo ministerstvo zemědělství. Vývoz rostl rychleji než dovoz, zlepšila se bilance se státy Evropské unie, zhoršila u ostatních států.

V ČR je neobvykle nízká vlhkost půdy, ukazují satelitní data

Sucho v České republice je viditelné z vesmíru. Vědci totiž situaci monitorují prostřednictvím satelitů Evropské vesmírné agentury. Z nich získaná data za poslední měsíc ukazují, že v ČR je zřejmě nejnižší vlhkost půdy za posledních šest let. V některých oblastech je rozdíl oproti průměru až 30 procent.

Pivovary loni navařily rekordních 21,6 milionu hektolitrů piva

Pivovary loni meziročně zvýšily výrobu o 1,6 procenta na 21,6 milionu hektolitrů. Jde o rekordní výstav druhý rok za sebou, sdělili ČTK zástupci Českého svazu pivovarů a sladoven. Letos produkce klesne kvůli koronaviru a vládním restriktivním opatřením.

Jaké jsou náklady na obnovu lesa v oblastech postižených chřadnutím smrku?

Na základě současného klimatického vývoje s častými teplotními výkyvy a dlouhodobým srážkovým deficitem lze předpokládat, že dosavadní druhová skladba našich lesů se bude muset zásadně změnit a více se blížit skladbě přirozené s vyšším zastoupením listnáčů, vycházející z vegetační stupňovitosti a konkrétních stanovištních podmínek.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info