ASZ ČR podporuje bezklecové - alternativní chovy nosnic

Tento týden bude Poslanecká sněmovna projednávat návrh novely zákona na ochranu zvířat proti týrání, jejíž součástí by mohl být mimo jiné také zákaz klecových chovů nosnic. ASZ ČR v tomto ohledu preferuje bezklecové chovy, nicméně jejich většího rozšíření chceme dosáhnout jinak než prostřednictvím zákazu těch klecových.

Asociace soukromého zemědělství ČR respektuje staré selské tradice a zároveň vidí budoucnost českého zemědělství i venkova v rodinných farmách. Z našeho pohledu je velmi důležitá efektivní, kvalitní, ale i šetrná a udržitelná produkce potravin. Pokud zároveň vezmeme v potaz ekonomické faktory, je přechod na bezklecové chovy důležitým krokem také pro udržení konkurenceschopnosti českého zemědělství. Nejhorší možná varianta, která totiž může nastat, je, že české supermarkety budou českým spotřebitelům nabízet od roku 2025 zahraniční bezklecová vejce, protože čeští zemědělci nebudou následovat jasný trend a nebudou reagovat ani na závazky velkých řetězců, které odmítají do budoucna odebírat klecová vejce.

ASZ ČR přesto nechce jít cestou zákazu klecových chovů, ale naopak spíše cestou různých forem podpory alternativních chovů. Ty považujeme za výbornou příležitost pro menší a střední chovatele, kteří mohou při současném stavu využít díru na trhu, který stále víc hledá dodavatele vajec z podestýlkových či volných chovů. Bezklecové chovy dnes již mohou být rentabilní a do budoucna bude poptávka po bezklecových vejcích jen růst. Zároveň ze zahraničních zkušeností víme, že ústup od klecových chovů tam soběstačnost v této komoditě zvýšil a odrazil se i ve zvýšení důvěry k místní produkci.

Ať už tedy dopadne hlasování o zákazu klecových chovů ve sněmovně jakkoliv, budeme se snažit podpořit chovatele nosnic v přechodu na alternativní systémy chovu a případně i zájemce o rozjezd takových chovů například zprostředkováním informací, poradenstvím či předáním zkušeností ze zahraničí.

Předsednictvo ASZ ČR

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info