Test Deníku Rovnost: ovoce a zelenina na jihu Moravy podražila o desítky procent

Důchodkyně Eva Tolvajová z Brna před nákupem ovoce a zeleniny vždy dlouze přemýšlí. Aby pořídila levně, rozhoduje se mezi obchody. Z brněnského Zelného trhu obvykle odchází s prázdnou. „Květák za pětačtyřicet korun? Kilo cibule za třicet? Kdo to kdy viděl? Dříve jsem tady žila. Dobře se tu nakupovalo, ale dnes už ne,“ rozzlobila se. Za ovoce a zeleninu si lidé kromě trhů připlatí i v supermarketech. Vyplývá to z čerstvého průzkumu Deníku Rovnost.

Prodejci se však brání. „Úroda pomrzla nebo ji zničily deště a kroupy,“ ohradila se třeba Hana Alexová.

Totéž potvrzuje také trhovkyně Jana Felcanová ze Znojma. „Zeleniny je méně. Zdražovala od deseti až do třiceti korun za kilo,“ sdělila.

Cenu navíc podle Sylvy Duškové z družstva Jihomoravská zelenina určují také dovozci. „Pokud nasadí vysoké ceny, pak zdražíme i my. U nás nefunguje cenová politika odvíjející se od podmínek pro pěstování. Až teď, když stouply ceny, si lidé začínají uvědomovat, že jsme závislí na dovozu a nejsme soběstační,“ uvedla.

V obchodech Albert si zákazníci na českou sklizeň počkají do poloviny srpna. „Bude ovšem omezená. Řada plodin umrzla. Cenu tlačí vzhůru také nedávná koronakrize, která omezila pohyb pracovní síly. Z dlouhodobého pohledu má na každoroční zdražování vliv také měnící se klima, nedostatek přirozené vláhy a dešťů, oteplování nebo extrémní výkyvy počasí,“ informoval za firmu Jiří Mareček.

Stejné důvody zdražení uvedl také mluvčí společnosti Tesco Václav Koukolíček. „Komplikace s dopravou se projevila například v cenách citrusů nebo kiwi, tedy u dovozových druhů ovoce,“ poznamenal.

Podle ekonoma Lukáše Kovandy ovoce zdražilo meziročně o desítky procent. „Kiwi o 110, mango o pětaosmdesát, jablka o padesát až sedmdesát procent. Naplno se ukazuje, jak je ovocnářství v celé Evropské unii závislé na zahraničních pracovnících, třeba z Balkánu, Ukrajiny nebo severní Afriky,“ okomentoval.

Autor: Klára Vašíčková, Redakce

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info