Opakované testy na covid-19 ve Vodňanské drůbeži jsou negativní

Opakovaně negativní test na koronavirus má 104 zaměstnanců firmy Vodňanská drůbež z holdingu Agrofert. V první sérii testů je měli také negativní. Pro ně tak končí mimořádné protiepidemické opatření, kvůli němuž měli omezený pohyb. Hygienici ještě v pondělí opakovaně otestují čtyři zaměstnance a čtyři veterináře. ČTK to dnes řekly ředitelka krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová a epidemioložka jihočeských hygieniků Jitka Luňáčková.

U jedné zahraniční pracovnice ve firmě se koncem června prokázala nemoc covid-19. V karanténě bylo kvůli tomu devět lidí. Výroba ve firmě omezená nebyla. Na začátku července otestovali hygienici 113 lidí z firmy, a to včetně čtyř veterinářů, kteří závodem prošli. Mezi devíti, které ještě hygienici znovu otestují, je pět zaměstnanců, přičemž jeden je zatím na Ukrajině. V pondělí také podruhé otestují čtyři veterináře, kteří byli v podniku na veterinární kontrole.

Opakované testy prokázaly, že 104 zaměstnanců koronavirus nemá. "Znamená to, že ta paní, která byla pozitivní, je nenakazila. A tím, že jsme je vyšetřili, jsme to potvrdili," řekla Kotrbová.

Vodňanský závod s 590 zaměstnanci ještě předtím, než se objevil případ nákazy, zavedl protiepidemická opatření. Pravidelně se tam uklízí, dekontaminuje, dezinfikuje.

"Jsou tam ochranné pomůcky i dezinfekce rukou. Řada protiepidemických opatření byla zavedena již předtím, než se vyskytl tento pozitivní případ. My jsme nařídili mimořádné opatření, omezený pohyb: zaměstnanci chodili do práce a pak se zdržovali jenom v domácím prostředí," řekla Kotrbová.

Zahraniční agenturní zaměstnankyně měla lehké příznaky nemoci covid-19, řekl již dříve ČTK mluvčí holdingu Agrofert Karel Hanzelka. Hygienici vyšetřili i devět takzvaných blízkých kontaktů nakažené pracovnice včetně rodinných příslušníků. Měli nařízenou karanténu.

Společnost Vodňanská drůbež má v Česku 1616 zaměstnanců, z toho ve vodňanské provozovně pracuje 590 lidí. Jak vyplývá z výroční zprávy, v roce 2018 měla Vodňanská drůbež prodeje za 5,42 miliardy korun a provozní zisk téměř 180 milionů Kč.

vkc mol

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info