Včel ubývá. Problém ve městech? Okrasné stromy, říká zoolog Antonín Přidal

Po letošní zimě uhynula asi pětina včelstev. Může za to letošní sucho, chemizace a výsadba plodin, které dávají méně nektaru. Podle Antonína Přidala z Ústavu zoologie, rybářství, hydrobiologie a včelařství Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně by včelařům prospěla vhodnější skladba rostlin a stromů.

Které plodiny mají málo nektaru?

Mezi takové patří řepka, u které jsou v současné době pěstované odrůdy na mnoha místech z hlediska poskytování nektaru a pylu zcela bezvýznamné. S řepkou navíc souvisí její nadměrná chemizace, kvůli které včelstva slábnou. Ve městech jsou pak problematické často sekané trávníky a vysazování okrasných stromů, jako je například sakura, které nemají nektar vůbec.

Co doporučujete v Česku pěstovat, aby měly včely nektaru dostatek?

Doporučuji zajistit pastvu výsadbou medonosných dřevin, jako jsou vrby, ovocné druhy a lípy. Celkově jsou vhodné hmyzosnubné rostliny (které jsou závislé na opylení hmyzem, pozn.red.), například více jetelovin.

Jak by se měli včelaři chovat, aby byly jejich včely zdravé?

Vyhledávat pro chov oblasti s dostatečně pestrou pastvou. Včelaři dále mohou svým včelstvům pomoci sledováním migračních vln roztočů a včas je likvidovat nejlépe přírodně identickými varroacidy.

Mohou včelaři vůbec nějak bojovat se suchem, které ničí včelám pastvu?

To v podstatě není možné. Protože kromě plodin, jejichž závlaha tu a tam možná je, nelze zalévat celou krajinu. 

Autor: Eva Matějková

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info