Koronavirus výrazně zvýšil zájem o produkci výrobce nápojů Kitl

Koronavirus výrazně zvýšil zájem o produkci jabloneckého výrobce sirupů, medicinálních vín a medovin Kitl. Tržby za první pololetí vzrostly meziročně o 18 procent. V době koronavirových opatření, kdy lidé zůstali doma a řada podniků se zastavila, nestačili ve firmě Kitl vyrábět. Přišli sice o odběratele z restaurací, o to víc se ale prodávalo přes e-shopy. U příležitosti Dne otevřených sudů to dnes ČTK řekl jednatel společnosti Jan Vokurka.

Prodávaly se podle Vokurky nejen sirupy, ale hvězdou prodeje byly v té době kapsle se zázvorem na podporu imunity, které firma vyrábí. "Toho jsme prodali neuvěřitelné množství, protože lidi se báli a potřebovali podpořit imunitu. Spousta firem to kupovala svým zaměstnancům, aby vydrželi. I my jsme to rozdali zaměstnancům dokonce nadvakrát a věřím, že to je jeden z důvodů, proč se nás pandemie osobně nedotkla," doplnil Vokurka.

Jablonecká firma Kitl vyrábí od roku 2007, kdy uvedla na trh svůj první likér Kitl Šláftruňk, což je medicinální víno na spaní. Postupně se sortiment rozšířil. K nejoblíbenějším produktům dnes patří bylinné a ovocné sirupy pro domácí limonády. Firma je vyrábí podle tradičních receptur a často v kvalitě bio. K nejoblíbenějším patří sirup z bezového květu, který je podle Vokurky českým specifikem. Bez v biokvalitě pro něj si firma i sama pěstuje. Novinkami letošního roku jsou citronový a pomerančový sirup s dužinou.

Společnost Kitl dnes zaměstnává 35 lidí a loni vzrostly její tržby o desetinu na 69 milionů korun. S rostoucí výrobou přestává areál v Jablonci nad Nisou stačit. Firma proto koupila zkrachovalou Vratislavickou kyselku a postupně tam chce výrobu přesunout. Do areálu už přestěhovala sklady a počátkem příštího roku chce do Vratislavic přesunout i výrobní linku. "V Jablonci zůstanou kanceláře, protože ty ve Vratislavicích zatím nejsou. Zůstane tady také pomocná výroba, protože když dnes lisujeme čerstvý biozázvor, tak na týden musíme zastavit celou výrobu, nemůžeme stáčet. Přesun nám umožní jet to paralelně," dodal Vokurka.

Leona Vacková kš

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info