V Opavě vzniká pekařské muzeum. Ukáže, jak se pekařina dělala kdysi
04.08.2020 | pekarske-technologie.cz
Z krachující pekárny v Oticích na Opavsku vybudoval silnou značku. Když už se neměla kam rozšiřovat, neváhal postavit nový moderní provoz na zelené louce v Opavě, ze staré pekárny v Oticích pak udělal výrobnu bezlepkového pečiva. Teď se podnikatel Martin Knappe pouští do další výzvy.
Majitel pekařství a cukrářství Knappe totiž už řadu let sbírá historické pekařské stroje i různé náčiní spojené s tímto starobylým řemeslem. V nové opavské budově si nechal místo na muzeum, kde by chtěl svoji sbírku vystavit.
„Už od svých 18 let jsem chtěl vždycky zřídit pekařské muzeum – expozici ve stylu Báječní muži u pekařských strojů. A tady v opavské provozovně je na to prostor. Nějaké exempláře už tady máme a postupně přidáváme další, aby se zkrátka vidělo, jak se pekařina dělala kdysi,“ vysvětluje Martin Knappe.
Plně funkční exponátyMezi ty úplně první výstavní předměty patří stroje, které vyřadil ještě v Oticích při modernizaci pekárny. Stále jsou přitom plně funkční, stejně jako další budoucí exponáty. „Chci dalším generacím ukázat ten posun a vývoj strojů. Na čem dělali naši tátové, dědové, ne čem jsem se učil já a na čem se dělá pečivo dnes,“ vypočítává majitel pekařství.
Když mluví o strojích, na kterých se sám učil, myslí to doslova. Jedním z exponátů je totiž také míchačka těsta, na které Martin Knappe kdysi začínal ještě coby pekařský učeň. V pekařském muzeu bude ale k vidění také třeba stroj na výrobu rohlíků nebo kaiserek.
Odborná literatura i výuční listyKromě technických památek bude muzeum ukazovat také ošatky na pečivo, historické výuční listy pekařských tovaryšů nebo odbornou literaturu. Už z více jak osmdesát let staré publikace o technologii výroby se tak dozvíme, jaký má na konečný produkt vliv kvalita mouky nebo počasí. „Jsou tady popsány dobře vady výrobků, především chleba. Je to nejen názorně ukázáno a popsáno, ale jsou tady i rozbory, jak tyto vady vznikaly,“ říká Martin Knappe.
Ve svém pekařství aktuálně zaměstnává více než stovku pekařů. V opavském výrobním závodě používá nejmodernější technologie, ale důraz klade také na zachování řemeslného charakteru výroby. V třísměnném provozu tam vyrábí přibližně 250 druhů pekařských a cukrářských výrobků.
Autor: redakce
Další články v kategorii
- Souhrn událostí uplynulého dne 18.4.2024 (19.04.2024)
- Češi konzumují méně ovoce a zeleniny, než je doporučená denní dávka (18.04.2024)
- Fazole z Teska obsahovaly čtyřnásobné množství herbicidu (18.04.2024)
- Budějovický Budvar měl loni rekordní tržby 3,37 miliardy korun, stouply o 11 pct (18.04.2024)
- ASZ ČR odmítá návrhy poslanců ANO a SPD na omezení svobody vlastníků půdy (18.04.2024)
- Vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy Sněmovna schválí patrně v mírnější podobě (18.04.2024)
- Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor (18.04.2024)
- Arboretum v Pardubicích budou spravovat technické služby, změna je na popud lidí (18.04.2024)
- Letošní Cena Ing. Jiřího Nováka byla udělena Pavlu Bednářovi za výzkum modřínu (18.04.2024)
- Vinaři v Habánských sklepích dnes zahájili unikátní test, který má ochránit révu před přicházejícím mrazem (18.04.2024)