Souhrn událostí uplynulého dne – 6.8.2020

Produkce ryb loni klesla pod 21.000 t, očekává se další snižování

Produkce ryb v Česku loni meziročně klesla o 3,5 procenta na 20.986 tun. Poprvé za poslední tři roky tak byla pod 21.000 tunami. Informace ČTK získala od Rybářského sdružení ČR. Podle jeho ředitele Michala Kratochvíla se letos očekává prohloubení propadu, mimo jiné kvůli suchému jaru. Předloňská produkce byla rekordní.

Škodlivost pesticidů vychází z aktuálního vývoje poznání, ale politická rozhodnutí tu spíše škodí, říká Daniel Jurečka, ředitel ÚKZÚZ

Z debaty o přípravcích na ochranu rostlin, užívaných v současné zemědělské praxi, se poslední dobou vytrácí věcnost a často i faktická správnost. Nejspíš proto, že zneklidňující zmínky o pesticidech kolem nás vyvolávají silné emoce.

Opětovné propojení znalostí zemědělství a lesnictví může prospět oběma oborům

O agrolesnictví v našich podmínkách, hlavních benefitech, ale i rizicích, reálných možnostech zavádění agrolesnických systémů na lesní půdě či ekonomice tohoto způsobu hospodaření si redaktorka Lesnické práce prostřednictvím korespondenčního rozhovoru povídala s Bohdanem Lojkou.

Zdraží zákaz glyfosátu mouku? Zemědělci ho letos nesmí využít na dosychání pšenice

Pěstitelé pšenice se letos poprvé musí obejít bez možnosti ošetřit plodiny glyfosátem. Ten se používal při dosychání před sklizní, kvůli možným zdravotním rizikům ale ministerstvo zemědělství od letoška jeho aplikaci zakázalo. Zemědělcům se tak může prodražit sušení, což by zvýšilo náklady na celou sklizeň.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info