Souhrn událostí uplynulého dne – 11.8. 2020

Eurostat: Výroba zmrzliny loni v ČR klesla o pětinu

Výroba zmrzliny v ČR loni meziročně klesla zhruba o 21 procent na 40,36 milionu litrů, vyplývá z údajů Eurostatu. Předloňské výroba přes 50 milionů litrů byla ale dlouhodobě nadprůměrná. Průměr výroby v ČR podle Eurostatu činil v posledních pěti letech zhruba 43 milionů litrů vyrobené zmrzliny.

Žně jsou za polovinou, výnos pšenice je lepší než loni

Letošní sklizeň obilovin se přehoupla v minulém týdnu do své druhé půlky. Za týden zvládli zemědělci sklidit 17,6 procenta ploch obilovin a 14,8 procenta ploch řepky, k dnešku tak bylo posekáno skoro 56 procent ploch obilovin a 83,5 procenta ploch řepky.

Povolení k likvidaci hrabošů je nutné pro zemědělce zreálnit a zrychlit

Přestože se na zemědělce v naší zemi často apeluje, aby více používali zdravý selský rozum, některé přístupy státu tento princip poněkud popírají. Je tomu tak i v přístupu k možnostem likvidace opět přemnožených hrabošů, kteří po loňské kalamitě na Moravě ničí současnou i budoucí úrodu v Čechách.

Jak vítr, sucho a sníh poškozovaly lesy v roce 2019

Vedle kůrovce, který je v současné době dominantním škůdcem v našich lesích, poškozují lesy také vítr, sucho a sníh, tedy klimatické, abiotické vlivy. V roce 2019 dosáhl celkový objem nahodilých těžeb 19,3 mil. m3 dříví. Z toho tvořily abiotické faktory 23 % (4,4 mil. m3), biotické pak 77 % (14,8 mil. m3).

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info