Lesy ČR vyhlásily tendr 2021+

Tendr na provádění lesnických činností od roku 2021 vyhlásil 17. srpna státní podnik Lesy České republiky. Jde o 29 zakázek tří kategorií – osm kalamitních, dvě postkalamitní a 19 nekalamitních. Nabídky mohou zájemci podávat do 15. září.

Zakázky se už druhým rokem dělí do tří kategorií podle územního postižení kalamitou. Podnik tak opět kombinuje vlastní i cizí zdroje, což umožňuje postupovat podle aktuální situace v daném regionu. „Letos se soutěží o předpokládaných šest milionů metrů krychlových dříví na 188 012 hektarech lesa. Ročně se počítá s těžbou 1,20 milionů metrů krychlových dřeva a zalesněním 1 534 hektarů. Služby spojené s nákupem dříví představují částku 4,50 miliard korun," uvedl Josef Vojáček, generální ředitel Lesů ČR, a dodal: „Dvacet osm pětiletých a jednu roční smlouvu připravíme k podpisu do konce roku, aby mohly práce začít“.Na kalamitní zakázce smluvní partner těží a provádí pěstební práce, dřevo zůstává majetkem Lesů ČR. Postkalamitní zakázka se týká jen pěstebních činností. Těžbu i prodej dřeva zajistí Lesy České republiky, například prostřednictvím aukcí nebo dynamického nákupního systému. V nekalamitních zakázkách je spojená těžba s nákupem dřeva i pěstebními pracemi.

Vítězem loňského tendru 2020+ se stala těžařská skupina PETRA z Hodonína, která získala kontrakty na deseti z 54 soutěžených jednotek. Za skupinou PETRA se se ziskem pěti jednotek umístily Kloboucká lesní a firma UNILES, která patří do holdingu Agrofert. Po čtyřech jednotkách podepsaly RM FOREST lesní společnost, Stora Enso Wood Products Ždírec a firma LESCUS Cetkovice. Nabídky do tendru loni na konci října podalo 32 firem a alespoň jednu zakázku získalo 22 z nich.

Hospodaření LČR se loni kvůli kůrovcové kalamitě propadlo do ztráty 790 milionů korun ze zisku 70 milionů v roce 2018. V koncepci hospodaření Lesy ČR počítají letos se ztrátou 1,9 miliardy korun. Kůrovcová kalamita způsobuje přetlak nabídky dřeva na trhu a pád cen.

Těžbu dřeva Lesy ČR kvůli kůrovci loni zvedly o 30 procent na rekordních 13,9 milionu metrů krychlových. Těžba jen kůrovcového dřeva loni vzrostla o 62 procent na 9,7 milionu metrů krychlových.

 

Podle TZ LČR, ČTK, red.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info