Souhrn událostí uplynulého dne – 8.9. 2020

Certifikace udržitelné produkce palmového oleje nedává podle aktuální studie smysl

Spotřebitelé se dnes na palmový olej dívají s nelibostí. Už tuší, že se s jeho produkcí pojí nevratné změny a destrukce nenahraditelných tropických ekosystémů. Ale s něčím se vařit musí. Jisté vodítko pro to, který palmový olej je lepší než ten nejhorší, až donedávna představovala tzv. certifikace RSPO.

Vědci na houbách. Měří, kde obsahují těžké kovy

Houbařům by měla posloužit mapa, z níž zjistí, kde v houbách není kadmium, měď, zinek či olovo. Málokdo z houbařů tuší, že houby mohou obsahovat těžké kovy jako měď, olovo a zinek. „Nejvíce jsou ohroženi kadmiem, které v houbách poměrně často překračuje stanovené limity,“ uvedl Radek Novotný z Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti.

Rok 2019 v lesích: Rekordní těžba, extrémní propad ceny dřeva, ale i tisíce hektarů nově vysazených pestrých lesů

Pokračující kůrovcová kalamita je jednou z hlavních příčin rekordní těžby dřeva v roce 2019. Celkem se v lesích v České republice vytěžilo 32,58 milionu m3 dřeva, z toho 95 % představuje tzv. nahodilá těžba. Ještě v roce 2015 byla celková celoroční těžba zhruba poloviční.

Mlékárna Hlinsko loni dosáhla čistého zisku 89 milionů korun

Společnost Mlékárna Hlinsko vloni dosáhla zisk po zdanění více než 89 milion korun. Je to o 29 milionů korun lepší výsledek než rok předtím. Tržby za podej vlastních výrobků a služeb se meziročně snížily z 2,629 na 2,616 miliardy korun.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info