Investor Hlavenka a další vstupují do Agdata, Pale Fire Capital navyšuje podíl. Společně chtějí udělat z Česka digitální zemědělskou velmoc

Největší český agro-tech startup Agdata získal nové investory. V platformě, která umožňuje komplexní digitalizaci provozu českých farem a přechod farmářů na datově orientované řízení, navyšuje svůj podíl současný investor Pale Fire Capital. Nově do ní vstupují investoři z Garage Angels, vedení Jiřím Hlavenkou. Společně chtějí urychlit expanzi Agdata v Česku, nastartovat revoluci v hyperlokálním měření kvality ovzduší, které se dá využívat nejen v zemědělství, ale i v českých obcích pod hlavičkou projektu Agdata City a připravit celý projekt Agdata na postupnou zahraniční expanzi.

V novém složení mají zakladatelé a současní manažeři i nadále těsnou většinu 50,01 % v čele s CEO Jiřím Musilem, který si ponechává 28,58 %. Pale Fire Capital navýšil podíl na 36,62 %, investoři sdružení v Garage Angels získali podíl 13,37 %. Zastoupení v něm má například investor Jiří Hlavenka (cca 37 %), prostřednictvím AFN Investments rodina Nepalova (cca 14,45 %), mimo jiné vlastníci největšího pojišťovacího brokera RENOMIA, orientujícího se i na české zemědělství, nebo Koopeo Ventures Libora Daňka (cca 19,5 %). Celkově se investice od obou subjektů pohybovala v řádech nižších desítek milionů korun.

Společným cílem nových investorů je dokončit expanzi Agdata po celém Česku a vytvořit tak ze země digitální zemědělskou velmoc, která dokáže inspirovat celou Evropu. Již nyní jsou Agdata nejrozšířenějším tuzemským ekosystémem pro chytrou správu zemědělských podniků a farem všech velikostí. Spoléhá se na něj více než 2000 farmářů – od malých rodinných podniků po velké zemědělské koncerny – což je asi 15 % ze všech, kteří mají v Česku zemědělství jako svou obživu. Tyto podniky navíc dohromady obhospodařují zhruba pětinu české zemědělské půdy.

“Za tři roky se nám podařilo nejen vyvinout komplexní systém v oboru, který startoval od úplné nuly, ale také přesvědčit zhruba desetinu českých podniků, že digitalizace zemědělství má smysl a přináší jasné efekty. Rozhodně to je skvělý výsledek, zvláště když si uvědomíme, jak konzervativní české zemědělské prostředí je,” zmiňuje Jiří Musil, CEO Agdata. “Jsme nyní ve fázi, kdy se digitalizace pro další tisícovky farmářů pomalu stane nutností – ať už kvůli klimatickým změnám, nedostatku pracovních sil nebo rostoucí agendě. A i díky novým investorům jsme skvěle připraveni jít této změně naproti.”

Agdata jsou jedním z mála subjektů, který dlouhodobě umí dokládat efekty digitalizace zemědělství. Farmy, které systém využívají, zmiňují pokles nutné agendy o neuvěřitelných 90 % času, 15% úspory na spotřebě paliva, 8% úspory na investicích do osiv a sadby a až 100% redukce ztrát produkce. Celkově dokáží farmářům šetřit v součtu stovky milionů ročně.

“Mám rád projekty s jasnými výsledky. Zvlášť ve chvíli, kdy jsme jich schopni dosahovat v podstatě na libovolném evropském trhu. Moderní zemědělství může být úspěšné jen s využitím digitálních technologií,” poznamenává investor Jiří Hlavenka. “Zemědělství je na jedné straně tradiční, konzervativní obor – současně ale platí, že úspěšná zemědělská farma bude už jen high-tech farma, která je schopná díky technologiím čelit klimatické změně, požadavkům na minimalizaci chemie, chránit půdu i vodu. Je to obtížný proces, se kterým jim lidé z Agdata, kteří mají sami k zemědělství velmi blízko, pomáhají.”

“Zemědělství je klíčové odvětví naší ekonomiky a investice do jeho podpory a modernizace prostřednictvím digitálních nástrojů Agdata nám dává velký smysl. Mnoho našich klientů navíc již služeb Agdata úspěšně využívá”, doplňuje Jiří Nepala.

Agdata v současnosti nabízí vlastní cloudovou softwarovou platformu pro správu a výkaznictví a telemetrickou a senzorovou platformu, komunikující pomocí GPS nebo LoRa sítí. Hardware v podobě čidel nebo GPS modulů pochází z vlastního vývoje a dá se pro plynulé rozšiřování systému nakupovat na e-shopu. Své vysoce citlivé senzory nebo telematické snímače pod značkou Agdata City nabízí také českým samosprávám. Ty je využívají například pro hyperlokální měření prachových částic v městech a obcích, které dokáže provázat se systémy chytré obecní komunikace a varovat efektivně obyvatele v případě zdraví ohrožujících situací.

“Již nyní jsme schopni využívat skupinové synergie s nástrojem Mobilní rozhlas a jsme připraveni posilovat svou byznysovou kompetenci v komunikaci mezi samosprávou, obyvateli a podnikateli. Zvláště ve chvíli, kdy stavíme výhradně na vlastním vývoji i know-how našich firem,” zmiňuje Dušan Šenkypl, partner Pale Fire Capital.

 

O Agdata

Agdata založili bratři Musilové spolu s Jiřím Jiráskem v roce 2016. Během čtyř let se platforma stala nejrozšířenějším ekosystémem pro chytrou správu zemědělských podniků a farem. Určená je pro subjekty všech velikostí, od malých rodinných podniků po velké zemědělské koncerny. Ekosystém Agdata zahrnuje cloudovou softwarovou platformu a celou řadu telematických čidel a senzorů komunikujících pomocí GPS nebo LoRa sítě. Pod značkou Agdata City pak dodává senzory napojené na analytický systém také do měst a obcí

Padly informace na úrodnou půdu? Rádi Vám řekneme víc:

František BrožPR agentura FYI Prague frantisek.broz@fyi.cz +420 608 972 715

Jiří MusilCEO Agdata jiri.musil@agdata.cz +420 777 661 922

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info