Restauratér Sajler: Koronavirová krize vyčistí přesycený trh

Koronavirová krize podle kuchaře a spolumajitele restaurační sítě Perfect Canteen Filipa Sajlera pročistí trh stravovacích zařízení. Ten byl podle něj extrémně přesycený. Nové provozy vznikaly ve velmi rychlém tempu a tento stav byl dlouhodobě neudržitelný. Zůstanou lidé se skutečným zájem o obor. V nadcházejícím období podle něj bude zásadní důvěra a pocit bezpečí zákazníků. Sajler to dnes řekl na kongresu For Gastro&Hotel, který se konal v rámci stejnojmenného veletrhu v pražských Letňanech.

Každý, kdo měl nějaké peníze a chuť, si podle Sajlera otevřel restauraci. Podniky podle něj vznikaly také bez rozmyslu a prvotního konceptu. Teprve po otevření provozovatelé podle Sajlera začali hledat management a rozmýšlet systém fungování. "Nejsem si jistý, jestli je dobré, aby v Praze bylo 12.000 restaurací. Jestli z nich některé umřou, nebo tady nebudou, je to super pro ty, kteří skutečně ten obor chtějí dělat," uvedl.

Trh je podle Sajlera přeplněný především u jídel od 40 do 100 korun. Naopak v rozmezí od 100 do 300 korun za jídlo je podle něj prostor. Tímto směrem se chce také zaměřit. Jídlo chce navíc distribuovat přes vlastní e-commerce kanál. Zprostředkovatelé podle něj restauratéry stojí příliš peněz. Ve svém podnikání Sajler razí heslo, že marže je nedotknutelná. Minimálně její velká část by měla zůstat provozovatelům restaurací. Bez ní podle něj není možné podnikání době rozvíjet, řekl dále.

Restaurace, která má na budoucím trhu uspět, bude podle Sajlera muset dodržovat vysoký hygienický standard. Hlavní roli bude hrát bezdotykové vybavení. Důležitá bude také mobilita restaurace a možnost přizpůsobit prostor aktuálním podmínkám. Důraz bude muset být kladen na vzhled, který by měl v zákaznících budit pocit bezpečí, dodal.

V restauracích nyní musí mít hosté zakrytá ústa a nos, pokud zrovna nekonzumují. Před vstupem do provozovny by si měli dezinfikovat ruce. Stravovací zařízení mohou fungovat do 22:00 a do 06:00 má do nich veřejnost zákaz vstupu. Občerstvení lze v této době prodávat přes výdejní okénka. Od pondělí přibude další opatření - u jednoho stolu nebude moci sedět více než šest lidí.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info