Souhrn událostí uplynulého dne – 13.10. 2020

Začal výlov rybníka Rožmberk, lidé smí jen na hráz

Třeboňští rybáři zahájili výlov největšího českého rybníka Rožmberk s rozlohou 647 hektarů. Slavnostní výlov s doprovodnými akcemi, kam jezdilo 50.000 lidí, je kvůli koronaviru zrušený. Lidé nesmí do míst, kde se loví a kde budou stát kádě, kapry si ale mohou koupit na sádkách, kilogram za 75 korun.

Výroba lentilek v Česku po 114 letech skončí. Stěhuje se do Německa

Výroba tradičních českých čokoládových bonbonů Lentilky se v dubnu 2021 přesune do německého Hamburku. Informaci Českého rozhlasu Novinkám potvrdil mluvčí společnosti Nestlé Robert Kičina. Jedním z důvodů pro tento krok je podle něj sjednocení receptury se značkou podobných čokoládových bonbonů Smarties.

Vědci doporučili, jak bezpečně nakládat s nepůvodními dřevinami

Mezinárodní tým, jehož součástí jsou čeští vědci, připravil doporučení pro nakládání s nepůvodními dřevinami. Cílem je zachovat biodiverzitu lesních ekosystémů i ekonomicky udržitelné lesní hospodářství. Tým zohlednil, že nepůvodní dřeviny jsou v mnoha zemích důležitým artiklem.

Ministr Toman po jednání vlády: Současné vodní zdroje v budoucnu nebudou stačit. Rozšířili jsme proto seznam území chráněných pro akumulaci vod

Historicky nejdelší období sucha posledních let ukázalo, že při poklesu hladin podzemních vod, které pokrývají přibližně 50 % výroby pitné vody, je potřeba zajistit vodárenské zdroje akumulací povrchových vod.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info