Vinaři očekávají svěží svatomartinské víno. Lahví vyrobí o poznání méně než loni
20.10.2020 | Denik.cz
Za necelý měsíc otevřou milovníci Svatomartinského vína první lahve ročníku 2020. Vinaři začnou tato vína prodávat 11. listopadu od jedenácti hodin. „Letošní Svatomartinská vína budou velmi aromatická s lehčím ovocným charakterem a s alkoholem do 12,5 procenta," přiblížil sommelier Marek Babisz.
U bílých i růžových vzorků podle něj bude dominovat svěžest a ovocnost. „Červená vzhledem ke kratší době na výrobu budou hodně svěží, mladistvá a živá. To znamená v mnoha ohledech výrazně jiná než vyzrálá vína straších ročníků," zmínil Babisz.
S ohledem na vývoj epidemie a vládní opatření vyrobí letos podle předpokladů vinaři Svatomartinského o zhruba tři sta tisíc lahví méně než loni, tedy kolem dvou milionů. Pokud se situace nezlepší a restaurace zůstanou uzavřené i po 11. listopadu, dodají vinaři na trh asi o pětadvacet procent méně Svatomartinských vín ročníku 2020.
Lidé musí letos oželet i některé tradiční akce, které se konají u příležitosti svátku svatého Martina na jihu Moravy. „S ohledem na zpřísněná opatření se neuskuteční tradiční Svatomartinský košt v Brně. Provoz restaurací bude v nejlepším případě výrazně omezený,“ sdělil ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.
Svatomartinský přípitek
I tak by si ale nadšenci svatomartinský přípitek neměli nechat vzít. „Hezké chvíle se dají zažít i doma. Víno si lidé mohou objednat prostřednictvím e-shopů našich vinařů nebo koupit v obchodech, jídlo pak třeba prostřednictvím donáškových služeb. Tento způsob oslavy svatého Martina je nejenom bezpečný, ale zároveň poslouží jako podpora našim vinařů a restauratérů, kteří teď věrnost svých zákazníků potřebují,“ poznamenal Machovec.
Hrozny pro Svatomartinská vína vinaři sklízejí od poloviny září. „Z dlouhodobého hlediska se letošní ročník jeví jako normální, ale oproti minulým letům, kdy byly průměrné teploty o minimálně dva stupně vyšší a réva tedy dozrávala dříve, jsme o dva až tři týdny pozadu,“ uvedl Babisz.
Autor: Michal Hrabal
Další články v kategorii
- Šlechtění a tvorba ekonomických selekčních indexů (28.03.2024)
- Komora: Loni přibylo žadatelů o podporu, farmy se rozdělovaly účelově (28.03.2024)
- SVS loni v Olomouckém kraji kvůli možnému týrání zvířat provedla 250 kontrol (28.03.2024)
- Umělá inteligence upravila pivo. Experti novou variantu ocenili (28.03.2024)
- Státy EU se shodly na prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, platí ale omezení (28.03.2024)
- OSN: Miliony lidí hladoví, ale denně se na světě vyhodí asi miliarda porcí jídla (28.03.2024)
- Energetická nezávislost Česka přichází skrz Modernizační fond. Evropa schválila další masivní investice do zelené modernizace ČR ve výši 73 miliard (28.03.2024)
- Malých mlékáren v Česku ubývá, potíže jim působí vysoké náklady (28.03.2024)
- Kontrolní ústav: Vinaři letos znovu nevyčerpají kvótu pro výsadbu vinic (28.03.2024)
- Prouza: Rostoucí cena kakaa se v konečných výrobcích projeví za mnoho měsíců (28.03.2024)