Jak na agrolesnické systémy

O agrolesnictví jako udržitelném způsobu hospodaření se v poslední době mluví čím dál více a o jeho přínosu krajině už pravděpodobně málokdo pochybuje. Zůstává ale stále trochu záhadou, jakým způsobem s pěstováním stromů na zemědělské půdě vlastně začít. Odkud načerpat praktické informace o správném výběru dřevin, typu výsadby a následné péči o mladé stromky? Jak se zorientovat ve složité legislativě a které právní překážky musí zemědělec překonat? Je možné pro pěstování stromů využít některé dotační tituly a jaké podmínky je pro to nutné splnit? Může být agrolesnictví i ekonomicky výhodné? Doposud o tom všem existovalo jen velmi málo informací, a pokud se někdo s dobrým úmyslem šetrnějšího hospodaření rozhodl pro pěstování stromů na zemědělské půdě, často stál před nelehkým úkolem. Právě to by ale měly pomoci změnit následující materiály, které i s pomocí Asociace soukromého zemědělství ČR v posledních letech vznikly. 

Právě končící projekt, do kterého byla ASZ ČR zapojena jako aplikační garant, nese název Agrolesnictví - šance pro regionální rozvoj a udržitelnost venkovské krajiny a byl podpořen Technologickou agenturou ČR. Zájemcům přináší hned několik praktických výstupů.

Prvním z nich je příručka s názvem Zavádění agrolesnických systémů na zemědělské půdě. Jedná se o metodiku certifikovanou Ministerstvem zemědělství, která kromě obecných informací o agrolesnických systémech (ALS) navrhuje také vhodný design, sortiment doporučených dřevin a popisuje postup správné výsadby a péče o dřeviny. Jelikož se agrolesnictví připravuje jako opatření v rámci nového PRV, její důležitou součástí je i analýza legislativního prostředí pro výsadbu dřevin na zemědělské půdě, ekonomické hodnocení ALS a také vytipování vhodných dotačních titulů pro takovou výsadbu.

Podobným zdrojem, který stručně a přehledně hovoří o agrolesnictví je didaktická pomůcka. Tato knižní publikace je určena široké veřejnosti - studentům, farmářům, pracovníkům státní správy, ale i všem ostatním, kteří chtějí být v obraze „Když se řekne agrolesnictví“, jak její název napovídá. Obě brožury jsou dostupné jak na webu zde: https://www.asz.cz/cs/brozury-a-publikace/, tak v omezeném množství členům ASZ na požádání v podobě papírové.

Závěrečnou akcí projektu byla online konference, v níž byly výsledky nejen tohoto projektu prezentovány. Záznam ze semináře i další videa pojednávající o agrolesnictví jsou ke zhlédnutí na odkazu zde: http://agrolesnictvi.cz/?p=1424 

Dalším zdrojem informací o agrolesnických systémech jsou materiály, které byly vytvořeny v rámci mezinárodní spolupráce sedmi zapojených organizací na projektu z programu Erasmus+ s názvem AGFOSY, kde ASZ figurovala jako hlavní koordinátor. Celá řada příkladů dobré agrolesnické praxe zde přináší farmářům inspiraci v podobě reálných ukázek již fungujících ALS nejen z českých, ale i dalších evropských zemí. Praktické návody pro zavádění a řízení ALS nabízí i tzv. metodické listy. Každý z nich se věnuje jednomu agrolesnickému opatření – popisuje jeho podstatu, potřebné nářadí a nástroje, nejvhodnější období realizace, ekonomická data, a nakonec i praktické příklady. Listy jsou rozdělené do tří hlavních kategorií, a to na jednotlivé zásahy, které se věnují prořezávání a výsadbě, dále liniové zásahy popisující například zakládání a údržbu větrolamů, poslední kategorie je zaměřená na silvopastevní systémy a produkty, které ALS poskytují.

Více teoreticky orientované informace pak obsahují vzdělávací materiály pro studenty a farmáře, které ale mohou sloužit například i lektorům jako učební plány. V deseti prezentacích představují hlavní ALS v Evropě, ekologické aspekty agrolesnictví, historický kontext, ale i management a praxi výsadby stromů.

Byla také publikována souhrnná zpráva, která je analýzou současné situace v oblasti agrolesnictví v zapojených zemích. Jedná se o shrnutí údajů z národních zpráv, které byly vypracovány pomocí dotazníků a rozhovorů s různými zainteresovanými stranami a poskytuje pohled na vývoj, překážky a podněty, příležitosti a očekávání v souvislosti s agrolesnictvím. Na závěr by ke zvýšení povědomí a popularizaci problematiky agrolesnictví měla dopomoci i krátká vzdělávací videa. Výstupy tohoto projektu najdete na adrese https://www.agroforestrysystems.eu/cs/.

Martina Snášelová, hlavní kancelář ASZ ČR

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info