Pomalý rozjezd očkování: Bez vakcíny nebudou brigádníci, bojí se zemědělci

Pomalý rozjezd plošného očkování proti koronaviru děsí české zemědělce. Přestože zemědělství patří mezi obory, které se s koronavirovou krizí vyrovnávají snáze, také jemu chybějí pracovníci. Již za dva tři měsíce přitom budou nezbytně potřeba na jarní sezonní práce.

„Očkování nebude pravděpodobně probíhat natolik rychle, aby už v březnu bylo bez omezení možné cestovat mezi Českou republikou a státy jako jsou Bulharsko, Rumunsko, Ukrajina nebo Slovensko,“ řekl Deníku prezident Agrární komory Jan Doležal. Potíže mohou mít třeba pěstitelé chmele, ovocnáři, zelináři i producenti květin či lesní školky.

„Stejně jako v loňském roce se tak bude nutné obrátit na domácí zdroje pracovníků, kteří jsou však v mnoha případech dražší a méně efektivní,“ obává se Doležal.

Zemědělci se přitom potýkají se stejnými nepříjemnosti jako většina české veřejnosti. „Opakovaně míváme problémy se zaměstnanci, kteří jsou nemocní, v karanténě či musí pečovat o děti, které nemohou navštěvovat školy,“ uvedl předseda Asociace soukromého zemědělství (ASZ) Jaroslav Šebek. „Situaci navíc komplikují velice náročná byrokratická opatření,“ konstatoval.

Podle agrárního analytika Petra Havla se ale české zemědělství s letošní sezonou dokáže vypořádat bez větších potíží, pokud ovšem počasí nepřipraví žádná extrémně nepříjemná překvapení. „I loni v době různých uzávěr a regulací fungovalo kontinuálně dál,“ uvedl Havel. Bylo to ovšem za cenu výrazného zvýšení nákladů, které si vyžádala například všechna nová hygienická pravidla kvůli nemoci covid-19.

Nárůst cen

To se ovšem k nelibosti zemědělců neprojevilo na cenách, které zemědělcům odběratelé za jejich produkci platí. „V obchodech se sice zvýšily ceny zeleniny, ovoce, masa, mléčných výrobků, ale třeba u vepřového masa došlo k razantnímu poklesu výkupních cen,“ řekl Deníku mluvčí Zemědělského svazu Vladimír Pícha.

Nejen rostoucí náklady na zemědělskou výrobu, ale také stále přísnější pravidla pro používání pesticidů i větší zájem spotřebitelů o zdravé produkty a biopotraviny se podle Havla v dohledné budoucnosti projeví ve vyšší ceně potravin. „Důvody k němu se pořád kumulují, do nekonečna to zadržovat nejde,“ míní Havel.

Připomněl rovněž, že v krajně nepříjemné situaci se ocitli zejména zemědělci provozující agroturistiku, za kterou lidé jezdí do jejich penzionů a dalších ubytovacích kapacit. Obvykle to sice bývá jen doplňková činnost, ale podnikání založené hlavně na turistice se může potýkat s existenčními problémy.

„Navíc nedostanou žádné kompenzace, protože spadají do kategorie individuálních ubytovacích zařízení, která ani po posledních novelizacích na pomoc nemají nárok,“ vysvětlil Havel.

„Vládní podpora na pomoc covidem postiženým rodinným farmám, respektive menším zemědělcům je mizivá, neboť podpůrná opatření jsou orientována hlavně pro velké potravinářské provozy. Přitom udržení lokálního trhu se zemědělskými produkty a s potravinami je v takové krizové situaci naprosto zásadní,“ prohlásil zástupce farmářů Šebek.

Ministerstvo zemědělství uvedlo, že například zemědělci dodávající své produkty provozovatelům stravovacích služeb mohou do 15. ledna žádat o finanční pomoc ze speciálního dotačního programu. „Situaci v potravinářském sektoru pečlivě sledujeme a průběžně vyhodnocujeme. Nevylučujeme přijetí dalších kompenzačních opatření,“ řekl Deníku mluvčí resortu Vojtěch Bílý.

Autor: Jiří Janda

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info