Ekologové: Žádost o výjimku pro Počerady je v rozporu se zákonem

Žádost o výjimku ohledně emisí rtuti pro hnědouhelnou elektrárnu Počerady je podle ekologů v rozporu se zákonem. Není podle nich jasné, zda by elektrárna začala v budoucnu limity plnit, provozovatel také tají část podkladů. Elektrárna patřící do skupiny Sev.en Energy by díky výjimce mohla vypouštět čtyřnásobné množství rtuti proti limitům na ochranu zdraví, což je podle ekologů příliš. Zástupci organizací Frank Bold, Hnutí Duha a Greenpeace to uvedli na dnešní tiskové konferenci. Dnes se koná také jednání s účastníky řízení o udělení výjimky, o které rozhoduje Krajský úřad Ústeckého kraje. Evropská směrnice zpřísňující limity začne platit letos v srpnu.

Mluvčí Sev.en Energy Gabriela Sáričková Benešová v prosinci ČTK řekla, že elektrárna po modernizaci vyhoví většině nových požadavků kromě emisí rtuti. Tam by podle ní byly náklady na úpravy zařízení neúměrně vysoké proti přínosům. Proto chce výjimku, o kterou požádal už předchozí majitel elektrárny, společnost ČEZ.

S tím nesouhlasí Laura Otýpková z právnické organizace Frank Bold. "Když se podíváme na případ elektrárny Počerady, tak ta nesplňuje výjimku, že by náklady byly nepřiměřené přínosům pro životní prostředí. Protože ten emisní limit, který požaduje, je čtyřnásobný proti emisnímu limitu, který stanoví evropské právo," řekla.

Pokud by elektrárna výjimku dostala, mohla by vypouštět až 28 mikrogramů rtuti na metr krychlový. Otýpková upozornila, že metodický pokyn ministerstva životního prostředí doporučuje, aby výše výjimky pro rtuť počítala maximálně s 20 mikrogramy na metr krychlový.

"Zároveň je v rozporu s metodickým pokynem, že provozovatel odmítá říct, co s elektrárnou bude po skončení výjimky. Takže reálně hrozí, že po skončení výjimky, čtyřleté, bude žádat o další navazující výjimku," řekla Otýpková. Jako problematické vidí i to, že provozovatel část podkladů tají s odkazem na obchodní tajemství. "Přitom se jedná o podklady, které v podobných řízeních o výjimkách jsou účastníkům běžně poskytovány," dodala.

Ekologové kritizují i to, že o výjimce rozhoduje Krajský úřad Ústeckého kraje. Uvedli, že kraj loni dostal od společnosti Vršanská uhelná, tedy nového vlastníka elektrárny, miliony korun. Šéf energetické kampaně Greenpeace Jan Rovenský také řekl, že by bylo přijatelné udělení výjimky pro Počerady v případě, že bude elektrárna v roce 2023 uzavřena. Další elektrárny a teplárny, které si o výjimky požádaly, podle něj buď nechtějí výjimky rozsáhlé, nebo zveřejnily své kroky k plnění limitů, případně plánují skončit.

Elektrárna Počerady je ve skupině Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače od sklonku loňského roku. Stalo se tak o tři roky dříve proti původnímu plánu. ČEZ a Sev.en Energy loni uvedly, že se na urychlení prodeje dohodly s ohledem na nové emisní normy Evropské unie.

Změnu majitele dlouhodobě kritizují ekologové, hlavně kvůli tomu, že Tykačova firma chce provozovat elektrárnu déle než ČEZ. Zástupci Sev.en Energy loni oznámili, že společnost chce zmodernizovat elektrárnu tak, aby mohla být v provozu i po roce 2028, kdy by měly začít platit další, ještě více zpřísňující limity Evropské komise.

Hnutí Arnika loni oznámilo, že Počerady byly předloni po elektrárně Chvaletice ze skupiny Sev.en Energy druhým nejhorším českým zdrojem vypouštěné rtuti do ovzduší, vody a půdy. Počerady jsou také s Prunéřovem a Tušimicemi ze skupiny ČEZ největším českým zdrojem skleníkových plynů. Hnutí čerpalo informace z dat Integrovaného registru znečišťování.

Autor: ČTK

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info