Co může nabídnout hladce namletá celozrnná mouka?
01.02.2021 | pekarske-technologie.cz
Možná jste ještě o možnosti péct z hladce namleté celozrnné mouky neslyšeli nebo máte obavy, že nebude mít stejné vlastnosti jako běžná mouka a bude se hrudkovat, drolit nebo bude špatně kynout. Pokud je však mouka zpracována správnou technologií, opak může být pravdou. Nejen že se s ní dobře pracuje, ale má i další nedocenitelné vlastnosti. Způsob zpracování totiž zajistí zachování zdraví prospěšných látek a vysoký obsah vlákniny. Má tedy mnohem lepší nutriční vlastnosti než její „obyčejné“ sestry. Zároveň lépe váže vodu a poskytuje tak výborné pečící vlastnosti.
V současné době existuje v České republice pouze jeden výrobce, který investoval do nejmodernější mlýnské technologie a to je Mlýn Perner. Tomu nápad vnuklo množství poptávek od zahraničních zákazníků. Nyní mouku Pernerku nabízí na českém i zahraničním trhu.
Technologický postup
Klíč tkví v tom, že se drtí celá zrna včetně obalu a získaná „drť“ se potom dále prosévá. Části, které nemají požadovanou hladkost se vrací zpět do mlýna . Zrna se opakovaně melou do té doby, dokud není mouka dokonale hladká. Části zrn také neprochází tak vysokými teplotami jako obvykle, a tak má mouka Pernerka kromě vyššího obsahu vlákniny a množství živin i nižší glykemický index. Pro zajímavost lze uvést, že špaldová celozrnná Pernerka obsahuje 15g a žitná dokonce 16g vlákniny na 100g.
Něco o Pernerce a jejím původu
Rodina Pernerů je na trhu víc než 100 let a řemeslu se věnuje již třetí generace. Mouka Pernerka je výsledkem zkušeností předávaných z generace na generaci a zároveň touhy inovovat a zkoušet nové postupy i technologie. Přestože historie mlýna, ve kterém výroba mouky probíhá, sahá až do roku 1420, může být považován za nejmodernější v celé republice. Technologii potřebnou k výrobě hladce namleté celozrnné mouky najdete totiž pouze a jenom v tomto mlýně. Pro zakoupení této mouky však nemusíte až do srdce Českého ráje. Stačí navštívit jeden z běžných obchodních řetězců.
Autor: redakce
Další články v kategorii
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)
- Tento legendární stroj měnil venkov: Příběh nejrozšířenějšího traktoru Evropy (23.12.2025)

Tweet



