Když se chce, všechno jde

Na úpatí České Kanady, dva kilometry severovýchodně od Slavonic, se nachází malá vesnička Mutišov s 28 obydlenými domy. V několika posledních letech získala poměrně velký věhlas poté, co se proměnila v bylinkovou obec. Pro spoustu milovníků kvalitních, čerstvých mléčných výrobků bez chemie, ale i nejrůznějších za studena lisovaných olejů je Mutišov zase cílem oblíbených nákupů. Pravidelně tu navštěvují Kryzanovu farmu (ASZ Jindřichův Hradec), která je spolu s dalšími farmářskými dobrotami nabízí ze dvora.

Na mutišovské usedlosti začal v době dosídlování této oblasti sedlačit nejprve praděda a poté děda dnešního mladého hospodáře Vojty Kryzana, přičemž rodina v té době zároveň hospodařila i na statku ve Světlé pod Javořicí, odkud pochází. Následovalo založení Státního statku Nová Bystřice, který využíval až do roku 1985 zdejší hospodářské prostory pro své býky a telata.

„Mému otci bylo 61 let, když jsme zažádali o navrácení původních 14 hektarů pozemků a se starým traktorem a kombajnem jsme se společně pustili do jejich obdělávání. Stáj zaplnilo osm mléčných krav a tím to bylo zpečetěno. Jsem rád, že se táta dožil i postupného rozvoje farmy, zemřel loni v únoru ve věku 92 let,“ říká otec Vojty Kryzana Jaroslav.

Výměru rodina v průběhu let rozšířila na dnešních 120 hektarů, přičemž třetinu z nich tvoří louky a pastviny, zbytek orná půda. Na ní se Kryzanovi věnují pěstování kukuřice na siláž, směsek jetelovin, pšenice, ječmene a řepky, malá část je vyhrazena i bramborám. Bohužel ani mutišovské farmě v těsném sousedství Slavonic se nevyhnulo loňské červnové krupobití, které tu poškodilo dokonce 100 % úrody. Naštěstí ji měla rodina pojištěnou. 

Zdejší hospodářství je jedním z těch, kde vytrvali s chovem mléčného skotu až do dnešních dnů. „Sice nyní část z našich 44 krav připouštíme býkem masným simentálem, s produkcí mléka ale hodláme určitě pokračovat,“ informuje mladý sedlák Vojta.

Aby ne, když si jejich výtečné mléčné produkty oblíbilo tolik zákazníků z širokého okolí. Kryzanovic minimlékárna a prodejna přímo v prostorách farmy fungují již osm let a jejich duší, srdcem a tváří je Vojtova maminka Hana. Týdně zpracuje okolo 180 litrů kravského mléka, z něhož pod jejíma rukama vzniká 27 druhů výrobků, jejichž pestrou paletu průběžně neúnavně rozšiřuje, vloni v létě třeba o levandulový sýr. Ke koupi je tu spousta různých sýrů, žervé, tvarohy, pribináčky, jogurty a mléčné dezerty.

Aby byla faremní nabídka co nejpestřejší, napadlo paní Kryzanovou zkusit lisovat oleje. Nákup lisu proběhl za pomoci dotace Zahájení činnosti mladých zemědělců, kterou syn Vojta čerpal. A to by nebyla paní Hana, aby se nepropracovala opět k široké škále výrobků. „Kromě slunečnicového a řepkového nabízíme i olej lněný, makový, konopný, ze světlice barvířské nebo ostropestřce mariánského,“ vypočítává.

V prodejně nechybí ani vejce a med, čerstvou novinkou bude maso z nově dokončované faremní bourárny.  

A na co vesnička Mutišov láká své návštěvníky ještě? No přece na tematické zahrady! V roce 2011 se totiž proměnila v bylinkovou obec. Občanské sdružení Přírodní zahrady se ve spolupráci s jejími obyvateli nechalo inspirovat v sousedním Rakousku, kde už podobné vesnice existují. Přeshraniční spolupráce se vydařila a vzniklo tak malebné bylinkové království. Předzahrádky domů i obecní plochy jsou upraveny jako tematické zahrady – astrologická, kouzelnická, barvířská, mariánská, medonosná, bylinky do kuchyně, pro kosmetiku a další. Je tu i přírodní zahrada jako ukázka ekologického pěstování zeleniny, ovoce i okrasných rostlin.

Ve vsi to ale žije i spoustou akcí pořádaných během roku, do kterých se zapojuje většina jejích obyvatel. Ať již jsou to jarní brigády na údržbu veřejného prostranství a zeleně, úklid po zimě, vysazování nových stromků a keřů, tradiční řemeslné trhy, pálení čarodějnic, dětský den nebo sportovní aktivity typu nohejbalových, pingpongových či zimních hokejových turnajů. 

Jak vidno, když se chce, všechno jde. Kryzanovic farma a ostatně i celá obec Mutišov jsou toho zářným příkladem.

Šárka Gorgoňová, ředitelka kanceláře ASZ ČR 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info