Když se chce, všechno jde
08.02.2021 | ASZ
Na úpatí České Kanady, dva kilometry severovýchodně od Slavonic, se nachází malá vesnička Mutišov s 28 obydlenými domy. V několika posledních letech získala poměrně velký věhlas poté, co se proměnila v bylinkovou obec. Pro spoustu milovníků kvalitních, čerstvých mléčných výrobků bez chemie, ale i nejrůznějších za studena lisovaných olejů je Mutišov zase cílem oblíbených nákupů. Pravidelně tu navštěvují Kryzanovu farmu (ASZ Jindřichův Hradec), která je spolu s dalšími farmářskými dobrotami nabízí ze dvora.
Na mutišovské usedlosti začal v době dosídlování této oblasti sedlačit nejprve praděda a poté děda dnešního mladého hospodáře Vojty Kryzana, přičemž rodina v té době zároveň hospodařila i na statku ve Světlé pod Javořicí, odkud pochází. Následovalo založení Státního statku Nová Bystřice, který využíval až do roku 1985 zdejší hospodářské prostory pro své býky a telata.
„Mému otci bylo 61 let, když jsme zažádali o navrácení původních 14 hektarů pozemků a se starým traktorem a kombajnem jsme se společně pustili do jejich obdělávání. Stáj zaplnilo osm mléčných krav a tím to bylo zpečetěno. Jsem rád, že se táta dožil i postupného rozvoje farmy, zemřel loni v únoru ve věku 92 let,“ říká otec Vojty Kryzana Jaroslav.
Výměru rodina v průběhu let rozšířila na dnešních 120 hektarů, přičemž třetinu z nich tvoří louky a pastviny, zbytek orná půda. Na ní se Kryzanovi věnují pěstování kukuřice na siláž, směsek jetelovin, pšenice, ječmene a řepky, malá část je vyhrazena i bramborám. Bohužel ani mutišovské farmě v těsném sousedství Slavonic se nevyhnulo loňské červnové krupobití, které tu poškodilo dokonce 100 % úrody. Naštěstí ji měla rodina pojištěnou.
Zdejší hospodářství je jedním z těch, kde vytrvali s chovem mléčného skotu až do dnešních dnů. „Sice nyní část z našich 44 krav připouštíme býkem masným simentálem, s produkcí mléka ale hodláme určitě pokračovat,“ informuje mladý sedlák Vojta.
Aby ne, když si jejich výtečné mléčné produkty oblíbilo tolik zákazníků z širokého okolí. Kryzanovic minimlékárna a prodejna přímo v prostorách farmy fungují již osm let a jejich duší, srdcem a tváří je Vojtova maminka Hana. Týdně zpracuje okolo 180 litrů kravského mléka, z něhož pod jejíma rukama vzniká 27 druhů výrobků, jejichž pestrou paletu průběžně neúnavně rozšiřuje, vloni v létě třeba o levandulový sýr. Ke koupi je tu spousta různých sýrů, žervé, tvarohy, pribináčky, jogurty a mléčné dezerty.
Aby byla faremní nabídka co nejpestřejší, napadlo paní Kryzanovou zkusit lisovat oleje. Nákup lisu proběhl za pomoci dotace Zahájení činnosti mladých zemědělců, kterou syn Vojta čerpal. A to by nebyla paní Hana, aby se nepropracovala opět k široké škále výrobků. „Kromě slunečnicového a řepkového nabízíme i olej lněný, makový, konopný, ze světlice barvířské nebo ostropestřce mariánského,“ vypočítává.
V prodejně nechybí ani vejce a med, čerstvou novinkou bude maso z nově dokončované faremní bourárny.
A na co vesnička Mutišov láká své návštěvníky ještě? No přece na tematické zahrady! V roce 2011 se totiž proměnila v bylinkovou obec. Občanské sdružení Přírodní zahrady se ve spolupráci s jejími obyvateli nechalo inspirovat v sousedním Rakousku, kde už podobné vesnice existují. Přeshraniční spolupráce se vydařila a vzniklo tak malebné bylinkové království. Předzahrádky domů i obecní plochy jsou upraveny jako tematické zahrady – astrologická, kouzelnická, barvířská, mariánská, medonosná, bylinky do kuchyně, pro kosmetiku a další. Je tu i přírodní zahrada jako ukázka ekologického pěstování zeleniny, ovoce i okrasných rostlin.
Ve vsi to ale žije i spoustou akcí pořádaných během roku, do kterých se zapojuje většina jejích obyvatel. Ať již jsou to jarní brigády na údržbu veřejného prostranství a zeleně, úklid po zimě, vysazování nových stromků a keřů, tradiční řemeslné trhy, pálení čarodějnic, dětský den nebo sportovní aktivity typu nohejbalových, pingpongových či zimních hokejových turnajů.
Jak vidno, když se chce, všechno jde. Kryzanovic farma a ostatně i celá obec Mutišov jsou toho zářným příkladem.
Šárka Gorgoňová, ředitelka kanceláře ASZ ČR
Další články v kategorii
- Čeští experti připravují zdravější rostlinné oleje. Prospějí ekonomice i ekologii (19.05.2024)
- Má to smysl: po deseti letech pálavského borytobraní už není skoro co vytrhávat (18.05.2024)
- Zlínský kraj rozdělí letos mezi včelaře 1,198 mil. Kč, podpoří 102 včelařů (17.05.2024)
- Zemědělci rozhodnou, zda stejně jako odboráři zruší demonstraci v Praze (17.05.2024)
- Exportní konzultace s agrárními a ekonomickými diplomaty dne 27. června 2024 v PVA Expo Praha – Letňany (17.05.2024)
- Mimořádná opatření proti šíření verticiliového vadnutí chmele v ČR (17.05.2024)
- Po jahodách na poli u Olomouce se jen zaprášilo, musí dozrát další (17.05.2024)
- Zemědělství je moderní a atraktivní obor, proto pro něj motivujeme mladé (17.05.2024)
- SZPI analyzuje složení bonbónů s muscimolem, kvůli nim zkolabovala žákyně ZŠ (17.05.2024)
- Na motýlích loukách se hmyzu mimořádně daří, další vzniká v Kyselce (17.05.2024)