Malý mlýn ve Výčapech mele mouku z vlastního obilí
25.02.2021 | pekarske-technologie.cz
Obliba čerstvě namleté mouky roste a mladý pár z nenápadného hodpodářství ve Výčapech se rozhodnul, že zajde ještě dál a bude si pěstovat vlastní obilí. Tím může kontrolovat celý proces od zasetí až po namletí mouky, zaměřit se na kvalitu svých produktů a garantovat jejich čerstvost.
Zpočátku vyráběli mouku pro radostMartin Chyba se díky svému otci pohybuje v zemědělství již od dětských let a jeho vášeň sdílí i jeho partnerka Dia, která je současně zdravotní sestrou a pomáhá Martinovi ve volném čase. Nejprve mleli mouku pro sebe a své přátele, a když měli dobré ohlasy, rozhodli se projít úředním procesem a mouku začít prodávat. Zpočátku vyráběli asi 20kg mouky denně, nyní se množství až zpětinásobilo.
I přesto, že vlastní pouze malé hospodářství a mouka se mele v jedné z místností domu, zvládne Martin se svou zemědělstkou technikou veškerou práci okolo obilí a jeho zpracování. Obilí mlynáři pěstují na polích kolem Výčap. Po setbě a následné sklizni se obilí musí řádně uskladnit a před samotným namletím ještě protřídit a pročistit. Mouka se mele vždy až na základě objednávky od zákazníka, aby byla co nejčerstvější. Ostatně jak tvrdí sám mlynář Chyba, největší radostí je spokojený zákazník, který se rád vrací.
I když na trhu není dlouho, má výčapská značka „Madja“ i svou stálou klientelu a zákazníci si mohou vybrat hned z několika produktů. Mouka je vždy celozrnná a k dostání je pšeničná, špaldová a žitná. Navíc je v nabídce i krupice nebo ovesné vločky. Momentálně se také chystá chlebová směs do domácích pekáren.
Originálním nápadem je i balení mouky, která je prodávána v bavlněných pytlících s vratnou zálohou. Zabrání se tak zbytečnému plýtvání obalovým materiálem.
Autor: redakce
Další články v kategorii
- Souhrn událostí uplynulého dne – 25.4. 2024 (26.04.2024)