FAO: Světové ceny potravin v únoru devátý měsíc za sebou rostly

Světové ceny potravin v únoru devátý měsíc za sebou rostly a index cen potravin se dostal na maximum od července 2014. Na vině jsou hlavně vyšší ceny cukru a rostlinného oleje. Index, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, vzrostl proti předchozímu měsíci o 2,5 procenta na 116 bodů. Uvedla to dnes Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Index cen obilovin se zvýšil meziměsíčně o 1,2 procenta. Nejvýrazněji stouply ceny čiroku - meziměsíčně o 17,4 procenta a meziročně o 82,1 procenta. Důvodem byla převážně poptávka z Číny.

Ceny cukru meziměsíčně vzrostly o 6,4 procenta kvůli obavám o dodávky, protože produkce v hlavních zemích se snížila a poptávka z Asie je vysoká. Index cen rostlinného oleje se zvýšil o 6,2 procenta na nejvyšší hodnotu od dubna 2012. Ceny palmového oleje vzrostly už devátý měsíc kvůli obavám z nízkých zásob v hlavních vývozních zemích.

Ceny mléka a mléčných výrobků se zvýšily o 1,7 procenta. Index cen masa pak vzrostl o 0,6 procenta.

FAO také uvedla, že sklizeň obilovin za rok 2020 by měla být rekordní a první ukazatele naznačují, že letos dál stoupne.

Organizace zvýšila odhad sklizně obilovin za pěstitelskou sezonu 2020 na 2,761 miliard tun, což je o 17 milionů tun více, než čekala minulý měsíc. Proti předchozímu roku by tak sklizeň měla být vyšší o 1,9 procenta. K revizi směrem vzhůru vedly FAO nedávno zveřejněné oficiální údaje o sklizni z Austrálie, Evropské unie, Kazachstánu a Ruska, uvedla agentura Reuters.

 

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info