Kvóty na české potraviny mohou skončit žalobou, varovala EK

Evropská komise varovala, že pokud Česko schválí povinné kvóty na prodej tuzemských potravin, může se Praha dočkat žaloby. Komisař pro jednotný trh Thierry Breton uvedl, že český zákon zavádějící kvóty by se rovnal nedovolenému omezování dovozu zahraničních potravin. Jako první na to dnes upozornil server ihned.cz. Zákon už schválila Poslanecká sněmovna, v Senátu však zřejmě neprojde.

Předmětem kritiky Bruselu i některých unijních zemí je novela zákona o potravinách, kterou poslanci schválili v lednu. Podle ní by od příštího roku prodejny potravin o ploše nad 400 metrů čtverečních musely u některých druhů potravin prodávat minimálně 55 procent českých produktů a tento podíl by měl postupně ještě růst.

Komise už koncem ledna uvedla, že vývoj kolem zákona sleduje a v případě jeho přijetí podrobně zanalyzuje, zda norma není v rozporu s unijními smlouvami zaručujícími volný pohyb potravinářských produktů v rámci jednotného trhu.

Pokud bude zákon přijat, vytvoří podmínky "mající obdobný efekt jako množstevní omezení dovozu", konstatoval nyní komisař Breton v odpovědi na dotaz pirátského europoslance Mikuláše Peksy. Dodal, že zákon bude "odrazovat či zcela bránit dotčeným obchodům v nákupu zboží od dodavatelů z jiných členských států". Omezování dovozu zakazují pravidla společného unijního trhu.

Pokud by zákon začal platit, může komise s Českem zahájit řízení pro porušování unijních norem. V případě, že by Praha námitkám Evropské komise nevyhověla, může ta nakonec Česko zažalovat u Soudního dvora EU. Ten má poté možnost udělit zemi vysokou pokutu.

Na Česko se už v lednu se stížností na chystaná pravidla obrátili zástupci osmi zemí včetně Německa, Francie či Polska.

Stoupenci zákona schváleného hlasy poslanců ANO, ČSSD, SPD a komunistů tvrdí, že vyhovuje požadavkům Bruselu na snížení ekologické stopy zemědělství. Odpůrci to odmítají, Česko podle nich navíc není soběstačné v produkci některých druhů zeleniny či vepřového masa.

Senát bude o novele hlasovat příští týden. Nejsilnější senátorské kluby dávají najevo, že budou proti a návrh pravděpodobně neprojde. V takovém případě bude novinku znovu projednávat Sněmovna, kde už dostatek hlasů k jejímu prosazení patrně nebude. Postoj totiž pravděpodobně změní poslanci ANO.

Autor: ČTK

 

Tisk

Další články ke kauze Prodej potravin:

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info