Zetor hledá zaměstnance, připravuje nové generace traktorů

Brněnský výrobce traktorů Zetor Tractors loni využil vládní podpůrné programy, díky tomu nemusel snižovat počet zaměstnanců ani snižovat mzdy. V současnosti nabírá nové lidi zejména do výroby. Potíže má Zetor s dodávkami materiálu, výroba ale pokračuje, řekl ČTK výkonný ředitel společnosti Marián Lipovský.

"Koronavirus dění v naší společnosti ovlivnil značně stejně jako ve spoustě jiných firem. Aktuální situace na trzích a nejasný vývoj související s covid-19 se zcela jistě promítne do prodejních výsledků naší společnosti. Pracujeme s několika různými scénáři, výsledná podoba dopadů se pak bude odvíjet od rychlosti uvolňování restriktivních opatření, oživení trhu a uklidnění situace u našich partnerů," uvedl Lipovský.

Výsledky hospodaření společnost zveřejní až po jejich auditu, předpokládá ale výsledek na úrovni roku 2019, kdy skončila se ztrátou před zdaněním ve výši 114 milionů korun.

V Zetoru momentálně pracuje 512 lidí, z toho 61 v zahraničních pobočkách. Zetor ale dál nabírá, a to nejen dělnické profese do výroby, hledá i manažery a specialisty na obchodní úsek.

Nejvíce traktorů z brněnské továrny zůstává v Česku a na Slovensku, mezi největší odběratele patří i Polsko. "V kvantitách se ale také daří Spojeným státům, které poslední roky zvyšují své objemy a spolu s Kanadou vyznačují určitý potenciál. V minulém roce jsme zahájili prodej nové modelové řady Zetor Global Range, což jsou traktory určené výhradně pro trhy jihovýchodní Asie, Afriky a Jižní Ameriky," uvedl Lipovský.

Značka Zetor v letošním roce slaví výročí 75 let od svého vzniku. Po aktualizovaném designu traktorů, který vznikl ve spolupráci s italským studiem Pininfarina, připravuje nové generace traktorů. "Plánujeme s nimi přijít v letech 2023 až 2025. Inovace stávajících modelových řad přinesou uživatelům maximální komfort a vyšší užitkovou hodnotu produktu se zachováním prvků jednoduchosti a účelnosti," naznačil Lipovský.

Od první dodávky traktorů Zetor uplyne 15. března 75 let. Prvním modelem byl v roce 1946 Zetor Z 25, ochranná známka pro značku Zetor byla vydána o pět měsíců později. Značka vznikla přepisem výslovnosti písmene Z se dvěma posledními písmeny slova traktor. Velké Z měla ve znaku brněnská Zbrojovka v níž první traktory nové značky vznikly.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info