Změna pravidel pro bioplynky uprostřed hry?

Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR) odmítá návrhy na změnu podmínek pro podporu bioplynových stanic s retrospektivním účinkem, což jako změnu pravidel uprostřed hry nelze přijmout. V tomto smyslu také ASZ ČR odeslala žádost o odmítnutí těchto návrhů členům Hospodářského výboru Parlamentu PSP ČR, který má dnes o tomto tématu jednat.

Hospodářský výbor bude tento týden jednat o novele zákona o podporovaných zdrojích energie, která se zásadním způsobem dotýká stovek zemědělských podniků a soukromých zemědělců, kteří provozují bioplynové stanice. Stát se chystá již více než dva roky zavést opatření charakteru nepřímé retroaktivity, tzv. kontrolu přiměřenosti podpory, na základě které je v krajním případě dokonce možné žádat o vratku části již vyplacené dotace. Během přípravy novely zaznělo ujištění, že bude využito hranice, která pro tuto přiměřenost stanovila Evropská komise, tedy hodnoty 10,6 %. Hospodářský výbor však bude projednávat návrhy, které by měly tuto hranici snížit, což zásadně odmítáme, protože principiálně musí platit, že podnikatelům nelze takto měnit podmínky v průběhu realizace jejich investičních záměrů. Taková politika by přinesla jen vážné narušení ekonomických záměrů a nedůvěru podnikatelů ve stát, coby očekávaného garanta zásad předvídatelnosti a právní jistoty.

Většina zemědělců se dnes navíc potýká s nedostatkem zaměstnanců, vážnými problémy s odbytem a nízkými realizačními cenami. Bioplynové stanice jsou v této nejisté době často jediným nástrojem, který přináší stabilní a dlouhodobě předvídatelný příjem. Zisk z této činnost dnes často drží podniky nad vodou a v případě přiměřeně velkých a správně provozovaných bioplynových stanic zároveň přináší celospolečenský užitek ve formě energie z obnovitelných zdrojů. Snížení vnitřního výnosového procenta může znamenat problémy se splácením úvěrů, propouštění zaměstnanců nebo krach zemědělských podniků.

Hlavní kancelář ASZ ČR

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info