Praví čeští mlynáři

S mlýnem či postavou mlynáře se setkáme v mnohých pohádkách i lidových písních. V dřívějších časech bylo v českých zemích mlynářské řemeslo tím nejváženějším a zároveň i jedním z nejstarších. Dle některých historiků lze vznik prvního vodního mlýna datovat již do 8. století. V době vlády Karla IV. založili mlynáři dokonce svůj vlastní cech a počet mlýnů rostl. V roce 1885 bylo v Čechách již víc než 7 tisíc mlýnů. Jak je to však nyní? Existují ještě praví čeští mlynáři?

Mlynářství dnes

Svaz průmyslových mlýnů ČR k roku 2017/18 registroval 44 mlýnů. Celkově by se počet funkčních mlýnů v ČR mohl pohybovat v řádech desítek. Mlynář Jaroslav Mrkvička starší předpovídá, že pokud se současný trend nezmění, zůstanou v republice tak dva, tři mlýny.

Mlýnský průmysl se nachází v nelehkém období a budoucnost odvětví závisí na schopnosti vypořádat se se změnami. Důležitá je modernizace technologií a větší zacílení na výrobky s vyšší přidanou hodnotou. V současné době se v českých mlýnech zpracuje přes 1 milión tun pšenice, 110 tisíc tun žita a 34 tisíc tun ostatních obilovin.

Mlýny, o kterých se mluví

  • Novou výzvou bylo mlynářské řemeslo pro mladý pár z Výčap, který nejprve mouku mlel jen pro sebe a své přátele. Později si značka Madja získala i srdce dalších zákazníků. Od jiných mlýnů se ten ve Výčapech liší především tím, že si pěstuje vlastní obilí.
  • Mlynářská rodina Pernerů je oproti tomu na trhu již víc než sto let a značku Pernerka znají už i mnohé supermarkety. V tomto mlýně vsadili na modernizaci a vlastní jedinou technologii v 
  • ČR, která umí namlet hladkou celozrnnou mouku.
  • Mlynářskou stálicí je i rodina Kryštofkových. Mládek mlýna Oudoleň Jiří Kryštofek nad modernizací technologií nepřemýšlí, avšak rád by rozšířil online prodej a doplnil sortiment i o doplňkové produkty, případně i vlastní prodejnu či pekárnu.

Autor: redakce

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info