Souhrn událostí uplynulého dne – 23.3. 2021

Průzkum: Víno je v Česku podle konzumace populárnější než pivo

Nejoblíbenějším alkoholickým nápojem v Česku je víno, pivo je až na druhém místě. Podle průzkumu agentury Focus pro Vinařský fond konzumuje víno 73 procent dospělých, u piva je to 65 procent dospělých. Vinařský fond o výsledcích průzkumu informoval v tiskové zprávě.

Olomoučtí vědci pomohli rozluštit dědičný kód žita. Pomůže k vyšlechtění odolnějších odrůd

Vědcům se po čtyřech letech bádání podařilo rozluštit genetickou informaci třetí nejdůležitější evropské obiloviny, žita. Mezinárodní výzkumný tým pod vedením německého Leibniz Institute of Plant Genetics and Crop Plant Research získal přesnou referenční sekvenci jeho genomu.

MZe loni vydalo na boj se suchem 14,9 mld. Kč, meziročně víc

Ministerstvo zemědělství vydalo loni na boj se suchem 14,9 miliardy korun. To je meziroční zvýšení o zhruba devět procent, předloni šlo o 13,7 miliardy Kč. Loni více než deset miliard korun bylo z evropských zdrojů. Dnes to na tiskové konferenci ke Světovému dni vody uvedl náměstek ministra zemědělství pro sekci vodního hospodářství Aleš Kendík.

Kvůli moru prasat výrazně zdraží vepřové. Nejspíš už po Velikonocích

V Číně se šíří nová mutace afrického moru prasat. Podle analytiků trhu mají tamní ceny vepřového stoupat. Stejný scénář predikuje Český svaz zpracovatelů masa i České republice. O kolik se vepřové zdraží, se zatím neví, jisté však je, že ceny stoupnou až po Velikonocích.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info