Čína se otevírá českému krmivu. Ministerstvu zemědělství se po šesti letech podařilo dojednat povolení k vývozu krmných směsí

Pětice českých krmivářských firem může začít vyvážet své výrobky do Číny. Českému Ministerstvu zemědělství (MZe) se po složitém šestiletém vyjednávání s čínským Generálním ředitelstvím cel, které musí schválit každou exportní zemi a každý typ dováženého produktu, podařilo získat povolení k vývozu krmných směsí.

Na dohodě se významně podílela i Státní veterinární správa a agrární diplomat Ondřej Plaček, který v Číně působí už rok.

Hranice se tak otevřely českým krmivům, krmivářským směsím i přídavkům do krmiv pro hospodářská i domácí zvířata. Zatím má možnost dovážet do Číny pět společností, jde ale o stěžejní české producenty. Pro krmivářské firmy je čínský trh zajímavý, protože země se snaží posílit svoji potravinovou soběstačnost, takže rozšiřuje chovy hospodářských zvířat. Zároveň lidé také stále častěji chovají zvířata jako domácí mazlíčky.

České krmivářské firmy patří ke světové špičce, jen v loňském roce vyvezly zboží v hodnotě více než 15 miliard korun do téměř stovky zemí. Nyní získaly další příležitosti na perspektivním čínském trhu s 1,4 miliardy obyvatel.

Letos už se MZe podařilo s Čínou dohodnout na podmínkách vývozu českého sladu. V současné době jedná o dalších produktech, například živočišného původu. Při rozhodování o konkrétní potravině, kterou vybrat pro zahájení registračního procesu v Číně, se MZe řídí zájmem českých firem o vývoz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info