Od financí k sušenkám aneb práce musí bavit

Majitel pekárny Jan Zeman pracoval v pohodlné kanceláři a měl práci, která by pro mnohé lidi byla snem. Přesto se rozhodl kompletně změnit svůj život, poslechnout volání svého srdce a skočit do neznáma. Odešel ze světa financí a na principech udržitelnosti vybudoval biopekárnu Zemanka. Nyní tomu bude již patnáct let od jeho rozhodnutí a z kroku, který lidé kolem něj považovali za bláznivý, je nyní firma s šedesátimilionovým obratem, která spolupracuje nejen s obchodními řetězci, ale i s firmami jako je IKEA, Ugo nebo Plzeňský Prazdroj a exportuje do 11 zemí Evropy. Své sladké bio sušenky a krekry nabízí jak pod privátními značkami řetězců jako třeba Nature Promise řetězce Albert, tak i pod svou vlastní značkou.

Po pár neuspokojivých pokusech a masivních investicích začal v roce 2006 krok za krokem budovat Zemanku a to s počáteční investicí, která nedosahovala ani půl milionu korun. V pekárně využil i zkušenosti své maminky, která je cukrářkou.

Používají se převážně domácí české suroviny, vyhýbají se palmovému tuku a všechny nabízené produkty jsou v bio kvalitě. Udržitelnost konceptu jde ovšem mnohem dál. Zemanka používá sdílenou dopravu, zelenou energii od společnosti Nano Energies a používá čistící prostředky, které neškodí přírodě. Všechno se snaží maximálně využít a neplýtvat materiálem.

Koronavirová krize majitele v jeho záměru růst nezastavila

Pekárny naštěstí vládními restrikcemi uzavřeny nebyly. Samozřejmě došlo k jistému zpomalení, ale fatální dopad to nemělo, protože se poptávka  přesunula do online podoby, což vynahradilo propad tržeb běžných prodejen. Bylo velkým poučením, že není dobré vše vsadit na jednu kartu, a že i v pekárenském průmyslu se digitalizace vyplatí.

Do budoucna se chystá rozsáhlá modernizace výroby, která ovšem nesmí ohrozit autentičnost pekařských výrobků a ambiciózní plán počítá i s vlastní továrnou.

Autor: redakce

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info