Křupavý chléb z parní pece
03.05.2021 | pekarske-technologie.cz
Parní pec se výborně hodí pro pečení chleba s křupavou kůrčičkou a každý pekař srdcem a duší ví, že bez pořádné pece se pekařské řemeslo neobejde. Přesně taková pec se nachází v bývalé Weberově pekárně a chleba se v ní pekl již v době jejího otevření v roce 1933. Přestože se v ní pekly desítky a možná i stovky bochníků denně, nakonec pec vychladla a trpělivě čekala až jí svou pekařskou láskou probudí k životu nový majitel.
S parní pecí mnohdy promlouváNovým majitelem se stal Tomáš Vyroubal, třebíčský rodák, který zaslechl její volání a vrátil se z Prahy do svého rodného města, aby v ní znovu zatopil. Mezi novým majitelem a historickou parní pecí vzniklo takové pouto, že se sám pekař přiznává, že s ní mnohdy i hovoří. Více než jejím pánem se však cítí být jejím služebníkem, opatrovatelem. Miluje bohatou historii Weberovy pekárny, kterou si nastudoval a baví ho nahlížet do každodenního života tehdejších mistrů pekařů a jejich učňů, kteří často pod svými mistry pracovali pouze za stravu. Tento systém již samozřejmě v pekárně neplatí, ale parní pec a technologie pečení chleba jsou stále stejně dobré jako kdysi. Peče se bez kypřidel a jiných přípravků, pouze z kvasu. Takto se dnes i po desítkách let v parní peci připravuje věhlasný „Chléb z Třebíče“.
Mokrá pára a křupavý chleba, jde to vůbec dohromady?Odpověď je jednoznačně ano. Pára, která je vedena trubkami se na dvě nebo tři minuty vypustí na studené bochníky chleba a proces kondenzace zajistí křupavou kůrku. Pára se potom samozřejmě musí otvorem vzadu vypustit, aby bochníky nebyly „dušené“ a následně se chléb na vyšší teplotu zapeče. To vše probíhá ve spodních pecích. Vrchní pece slouží k dopékání chleba do finální podoby. Takovým způsobem mohou vznikat desítky zlatavých bochníků zároveň. Denně se zde upeče až čtyři sta kusů tohoto chutného chleba.
Autor: redakce
Další články v kategorii
- Ve velkochovu slepic na Havlíčkobrodsku veterináři potvrdili ptačí chřipku (21.12.2025)
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Španělské úřady prověřují, zda africký mor prasat neunikl z tamní laboratoře (19.12.2025)
- Ve Stálkách na Znojemsku postaví zemědělci šest nových hal pro chov brojlerů (19.12.2025)
- Dohoda EU s Mercosurem o obchodu se odkládá na leden, uvedla von der Leyenová (19.12.2025)
- Park České Švýcarsko plánuje nové projekty, chce nové návštěvnické centrum (19.12.2025)
- Německo a Španělsko vyzvaly lídry EU k podpoře dohody s Mercosurem (19.12.2025)
- Opakované demonstrace zemědělcům dobré jméno neudělají (19.12.2025)

Tweet



