Slavnosti svijanského piva nebudou ani letos

Slavnosti svijanského piva, na něž se do Svijanského Újezdu v červenci už více než třicet let sjíždějí tisíce hudby a piva milovných návštěvníků z celé republiky, se nebudou v tradičním formátu konat ani letos. Pořádající Pivovar Svijany a obec Svijanský Újezd jsou po zvážení možných rizik v souvislosti s pandemií COVID-19 nuceny je zrušit stejně jako loni. „Epidemie ještě není úplně za námi a pokračující opatření bohužel ještě ani v létě nedovolí pořádání tak velké sešlosti. Zrušení Slavností nás mrzí, ale ochrana zdraví má absolutní prioritu,“ řekl ředitel Pivovaru Svijany Roman Havlík.

Slavnosti svijanského piva představují již po tři desetiletí jeden z vrcholů léta nejen na Liberecku. Na každoroční „srdeční záležitost“ se na koupaliště ve Svijanském Újezdě sjíždějí tisíce hudby a piva milovných návštěvníků z celé republiky, aby absolvovaly nabitý hudební program a řadu doprovodných akcí pro celou rodinu. Vedle hudby se však na Slavnosti chodí především za pivem, které na nich teče plným proudem. Naposledy – v roce 2019 – se na nich čepovalo patnáct různých svijanských piv za lidovou cenu z celkem 160 píp.

S velikou lítostí proto musíme ohlásit letošní 32. stejně jako loňský 31. ročník Slavností za uzavřený ještě před začátkem. Na dalších Slavnostech s magickým pořadovým číslem 33 se ve Svijanském Újezdě sejdeme 16. července roku 2022. Jsem si jist, že si jejich neopakovatelnou atmosféru po vynucené dvouleté pauze o to více vychutnáme. Pokud to epidemiologická situace dovolí, uspořádáme během letních měsíců alespoň nějakou menší akci podobného ražení,“ dodal Roman Havlík.

 

Pivovar Svijany

Pivovar ve Svijanech byl založen v roce 1564 a je tak jedním z nejstarších českých pivovarů vůbec. Jeho novodobá historie se datuje od poslední změny vlastnického uspořádání v roce 1998, kdy se novým vlastníkem upadajícího pivovaru s výstavem 30 tisíc hektolitrů stala ryze česká společnost Pivovar Svijany, s. r. o., (po roce 2005 Pivovar Svijany, a. s.). Od té doby pivovar zněkolikanásobil výstav až na rekordních 709 896 hl v roce 2019 a stal se jednou z nejoblíbenějších značek tradičního českého piva. Loni se celkový výstav pivovaru v důsledku koronavirové krize snížil o osm procent. Pivovar Svijany si zakládá na tradičním výrobním postupu tzv. dvourmutovém způsobu vaření, kvašení v otevřených kádích a dlouhodobém zrání piva v ležáckých sklepích. Pro výrobu bohatého sortimentu sedmnácti převážně nepasterizovaných piv používá většinou humnový slad z malých českých a moravských nezávislých sladoven, vodu z vlastních studní a žatecký poloraný červeňák z vlastních chmelnic. Do svého rozvoje Pivovar Svijany v uplynulých letech investoval přes 900 milionů Kč, naposledy do nové stáčírny plechovek za 100 milionů Kč. Významně také investoval do odkupu chátrajícího svijanského zámku od soukromého vlastníka a jeho rekonstrukce. Zámek Svijany byl odjakživa součástí pivovaru, proto byl v roce 2016 znovu otevřen veřejnosti, která může kromě prohlídky zámeckých prostor absolvovat i exkurzi v samotném pivovaru Svijany a poznat tradiční výrobu českého piva na vlastní oči.

 

www.pivovarsvijany.cz

www.facebook.com/svijany

www.plus.google.com/u/0/+PivovarSvijany

www.instagram.com/pivovarsvijany/

 

 

Kontakt pro média:

Luboš Spálovský

Temper Communication

Tel.: 724 724 219

e-mail: lubos.spalovsky@temper.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info