Souhrn událostí uplynulého dne – 12.5. 2021

Lesnicko-dřevařské komoře chybí v plánu obnovy 3,5 miliardy korun na lesnictví

Lesnicko-dřevařská komora ČR považuje 8,54 miliardy korun, které mají jít na budování klimaticky odolných lesů z Národního plánu obnovy, za nedostatečné. Peníze mají být rozložené do tří let. Podle odborných odhadů by byla potřeba pro sektor alespoň 12 miliard korun.

Citrony jsou o 25 Kč/kg levnější než loni, vejce a mléko nejlevnější za pět let

Češi v dubnu při nákupu potravin platili proti loňsku výrazně méně peněz zejména za některé druhy zeleniny či ovoce. Třeba brokolice stála v obchodech v průměru 32 korun, před rokem byla o 16 korun dražší. Kilogram citronů je letos o 25 korun levnější.

MZe:Emise skleníkových plynů ze zemědělství klesly proti 90.letům na polovic

Emise skleníkových plynů z českého zemědělství klesly k roku 2019 o 48 procent proti roku 1990. Tvoří tak sedm až osm procent celkového množství emisí. U potravinářství pak jde zhruba o jedno procento. Na webináři ohledně snižování uhlíkové stopy to dnes uvedl ředitel odboru environmentálního a ekologického zemědělství Petr Jílek.

Kůrovcová kalamita v roce 2020 a výhled na rok 2021

Zdravotní stav lesů stále výrazně ovlivňuje velkoplošná kůrovcová kalamita. Přesto se v loňském roce objevily i pozitivní momenty. Zejména průběh a vliv počasí (podobně jako v roce 2019) byl po déle než pětileté nepříznivé periodě pro lesy kladný.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info