Pivovar Zubr: Provoz zatím neobnovila pětina restaurací

Pětina restaurací z řad odběratelů Pivovaru Zubr po nedávném rozvolnění protiepidemických opatření zatím neobnovila provoz, který byl kvůli epidemii koronaviru a vládním nařízením zastaven loni v prosinci. Vedení přerovského pivovaru předpokládá, že některé restaurace v následujících týdnech ještě otevřou a úbytek gastronomických provozů na listině odběratelů sudového piva se sníží. ČTK to dnes řekl ředitel Pivovaru Zubr Tomáš Pluháček.

Pivovar Zubr na tuzemském trhu dodá pivo tisícovce restaurací. "Zatím otevřelo přibližně 80 procent z nich. Někteří provozovatelé ještě s otevřením vyčkávají například na lepší počasí nebo se potýkají s nedostatkem personálu, což je teď pro mnohé z nich velký problém. Odhadujeme, že úbytek restaurací zásobovaných naším pivem se nakonec bude pohybovat kolem deseti až patnácti procent," uvedl Pluháček.

Provozovatelé restaurací kvůli půlroční odstávce podle Pluháčka často přišli o personál, který teď obtížně získávají zpět. "Mnoho lidí, kteří v gastronomii pracovali, si od prosince našlo práci někde jinde. Pokud mají nyní stabilnější zaměstnání, tak se těžko přesvědčují, aby se vrátili pracovat zpět do restaurace," řekl Pluháček.

Více než zavřených hospod se vedení Pivovaru Zubr obává toho, že restaurace už nebudou mít takovou návštěvnost jako v době před epidemií. "Pro nás je zásadní, aby se lidé vrátili zpět do hospod a tuzemská gastronomie se dostala do stavu před epidemií koronaviru," upozornil Pluháček.

Návštěvnost může být podle něj negativně ovlivněna avizovaným zdražování jídla a piva v restauracích, jejichž provozovatelům několikaměsíčním uzavření způsobilo citelné finanční ztráty. "Otázka je, zda budou mít lidé v této složité době dostatečné finanční zdroje, aby do restaurace zašli na večeři nebo jen tak posedět. To bude zásadní pro provozovatele restaurací i pro nás," míní Pluháček.

Otazníky podle Pluháčka zatím visí nad podzimními a zimními měsíci. "Nesmí už přijít další vlna epidemie. Ta by pro tuzemskou gastronomii byla totálně zničující. Už teď je problém dostat lidi zpět do restaurací," podotkl Pluháček.

Pivovar Zubr, který ročně uvaří zhruba 255.000 hektolitrů piva, patří do pivovarnické skupiny středomoravských pivovarů Zubr, Holba a Litovel.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info