O samosběr jahod stále roste zájem, letošní sklizeň je zatím výborná

O samosběr jahod stále roste zájem, letošní úroda je zatím výborná, a to jak kvalitou, tak kvantitou. V jahodárně ve Vraňanech na Mělnicku sklizeň nyní označují jako nejlepší za desetiletí, řekl dnes ČTK majitel jahodárny Milan Hanč.

"Sezona samosběru ve Vraňanech začala zhruba o deset dní později než loni," uvedl Hanč. Důvodem byl chladnější a deštivější počátek jara. Minulý rok byl samosběr v plném proudu už počátkem června.

Letos zákazníci za kilogram jahod sesbíraných vlastními silami zaplatí 70 korun. U jahodárny dnes ráno parkovaly desítky automobilů, denně sem míří stovky sběračů. Lidé si podle Hanče nákup jahod spojený se samosběrem v posledních letech velmi oblíbili, mají jej spojený se zážitkem i pobytem na čerstvém vzduchu.

Právě na zážitky se chce vedení vraňanské jahodárny soustředit i v plánovaném rozvoji. Nyní buduje dřevostavbu, v níž bude prodejna s kavárnou. Lidé v ní budou moct lokální produkty nejen zakoupit, ale i ochutnat.

Jahody ve Vraňanech pěstují na 40 hektarech, ne všechny jsou ale určeny pro samosběr. Zájemci mohou využít i samosběr hrášku, který zde roste na třech hektarech. Množství zákazníků z Mělnicka a okolí do Vraňan pravidelně jezdí i pro další druhy ovoce a zeleniny.

 

Autor: ČTK

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info