Ceny potravinových komodit poprvé po roce zlevňují

Podle nejnovějšího reportu FAO z 8. července 2021, hodnota FAO Food Price Indexu v červnu poklesla o 2,5 %, její úroveň je ale stále přibližně 34 % nad hodnotami z minulého roku. Jedná se o první propad cen po 12 měsících kontinuálního růstu - ovlivněn je zejména nižšími cenami rostlinných olejů, obilnin a částečně i mléčných výrobků.

FAO Price Index

Červen 2021 (ke květnu 2021)

Červen 2021 (k červnu 2020)

Mléčné výrobky

- 1,0 %

+ 22,0 %

Cukr

+ 0,9 %

+ 43,8 %

Obilniny

- 2,6 %

+ 33,8 %

Rostlinný olej

- 9,8 %

+ 81,9 %

Maso

+ 2,1 %

+ 15,6 %

FAO Dairy Price Index (mléčné produkty) se v červnu snížil o 1,0 %, což ukončilo roční růst tohoto indexu. V současné chvíli je hodnota mléčných výrobků 22,0 % nad úrovní z minulého června. Největší pokles zaznamenalo máslo kvůli velkému propadu mezinárodní poptávky a lehkému nárůstu zásob zejména v Evropě. Plnotučné sušené mléko cenově pokleslo kvůli sníženým nákupům z Číny a menšímu zájmu o tvorbu zásob, přičemž globální exportní kapacity zůstávají stejné. Mezinárodní poptávka po sýru a odstředěném sušeném mléku se lehce snížila v závislosti na sníženou globální poptávku a zvýšenou produkci v klíčových regionech.

FAO Sugar Price Index (cukr) posílil o 0,9 %, což značí třetí měsíc kontinuálního růstu a nový cenový rekord indexu (od roku 2016). Nejistoty ohledně dopadu nepříznivých podmínek na úrodu v Brazílii (světového největšího exportéra cukru) zvýšily další tlak na rostoucí ceny. Rostoucí ceny energie motivují producenty cukru k použití vyšší části úrody k produkci etanolu, silná měna zároveň negativně ovlivňuje export. Cenovou hladinu indexu částečně vyrovnala Indie, která zaznamenala dobrou úrodu a má příznivé exportní podmínky.

FAO Cereal Price Index (obilniny) zaznamenal pokles o 2,6 % v porovnání s květnovými hodnotami, ale je stále 33,8 % nad cenovou úrovní loňského června. Nižší ceny obilnin způsobily lepší vyhlídky současných sklizní i přes suché počasí, které ovlivňuje plodiny v severní Americe. Po dosažení rekordních cen v květnu (nejvyšších od ledna 2013) se v červnu mezinárodní ceny kukuřice propadly o 5 %, přičemž stále udržují cenu o 72 % vyšší než během loňského června. Ceny kukuřice se propadly zejména v Argentině, kde překvapila dobrá sklizeň, i v Brazílii. V USA nižší ceny ovlivnilo příznivější počasí v některých oblastech. Ceny ječmene a čiroku v červnu také poklesly. Mezinárodní ceny pšenice klesly pouze o 0,8 %, ale stále zůstávají 31 % nad hodnotami z minulého roku. Nižší ceny zaznamenal index také u rýže, která je na 15 měsíčním minimu zejména kvůli vysokým nákladům na dopravu a zpožděným kontejnerům.

FAO Vegetable Oil Price Index (rostlinný olej) v červnu klesl o 9,8 % a značí tak 4 měsíční propad cen. Pokles vůči květnové cenové hladině způsobily zejména ceny palmového, sójového a slunečnicového oleje. Po 12 měsíčním nárůstu se palmový olej v červnu lehce propadl, ovlivněn očekávanou velkou úrodou v hlavních produkčních zemích a nedostatkem nové poptávky. Mezitím tlumená globální poptávka po dovozu snížila ceny sójového a slunečnicového oleje. U sójového oleje ovlivňovala ceny nižší než předpokládaná poptávka ze strany výrobců biodieselu v USA. Na rozdíl od toho se ceny řepkového oleje udržely v růstové tendenci, podpořené zvyšující se poptávkou z EU.

FAO Meat Price Index (maso) posílil o 2,1 % a pokračuje v 9 měsících růstu cen. V červnu poptávka po všech typech masa plynule stoupala a zvýšené exporty z některých východoasijských zemí vykompenzovaly zpomalení nákupu masa z Číny (zejména vepřového). Cenu posilovaly nižší exportní zásoby, které reflektují několik faktorů - nízké zásoby drůbeže v USA, omezené dodávky z Brazílie a Oceánie a obnova obchodu a prodeje potravin v exportních zemích.

Ing. Martina Nádvorníková

Odbor zahraničně obchodní spolupráce

+420 221 814 623

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info