S Herbertem Paverou o návratu ke kořenům a o tom, jak dát krajinu do pořádku

S místopředsedou TOP 09, Mgr. Herbertem Paverou, probíráme obdobná témata, jako s ostatními zástupci stran před podzimními volbami. A právě s těmi zástupci, jejichž strany budou mít zřejmě podíl na nové vládě! „Topka“ je strana, která dlouhodobě spolupracuje s ASZ ČR a řada sedláků je i jejími členy.

Herbert Pavera je profesí učitelem, ale má i hodně zkušeností z regionální politiky, je totiž dlouholetým starostou Bolatic, obce na Hlučínsku. V roce 2013 byl zvolen poslancem a v roce 2018 pak uspěl ve volbách do Senátu Parlamentu ČR, je tedy senátorem. Tehdy kandidoval s volebním heslem: „Návrat ke kořenům“. 

Vaše volební heslo o návratu ke kořenům je zcela v souladu s cíli vaší strany, že? 

Ano, TOP 09 je konzervativní stranou, která si velmi váží tradic a zvyků a je přesvědčena o tom, že o půdu se musíme starat tak, aby zůstala kvalitní i pro další generace. TOP 09 vždy myslela na malé a střední podnikatele, a to se týká i zemědělství. Naším cílem je snížit byrokracii pro tyto skupiny podnikatelů. I proto jsou politici TOP 09 v úzkém kontaktu se zástupci těchto podnikatelských subjektů. Pokud jde o zemědělství, problémy tohoto sektoru jsme konzultovali hlavně s lidmi z Asociace soukromého zemědělství ČR, která reprezentuje sedláky a farmáře. Tento střední zemědělský stav považujeme za klíčový pro rozvoj našeho zemědělství. 

A je to i cesta, jak učinit naše zemědělství daleko více konkurenceschopným v rámci společného trhu zemí Evropské unie. 

Co vás přivedlo k hlubšímu zájmu o zemědělství? 

Jako starosta obce vím, jak důležité je, aby obec dobře vycházela s místními zemědělci. Za více jak třicet let spolupráce s nimi jsem se naučil vnímat jejich potřeby, stejně jako potřeby lesníků či myslivců. Mým cílem vždy bylo najít společnou řeč a taková řešení, která pomohou zemědělcům a přírodě. Ti všichni se podílejí na tvorbě krajiny a za sebe mohu říci, že jsme se vždy domluvili tak, abychom zabránili erozi půdy na svažitých terénech, aby vznikaly tůňky, zatravněné plochy, aby se vysazovaly stromy podél polních cest i malé lesíky. 

Intenzivněji jsem se pak zemědělskou problematikou začal zabývat v roce 2013 jako člen Zemědělského výboru Poslanecké sněmovny, poslední tři roky jako člen Výboru pro hospodářství, zemědělství a venkov v Senátu.  A jsem i garantem TOP 09 pro tvorbu programu pro zemědělství a venkov. 

Kdyby do vaší gesce patřilo ministerstvo zemědělství, co by se podle vás mělo udělat nejdřív?

Určitě by to bylo zjednodušení poskytování dotací, jejich dřívější vyplácení a snížení byrokracie. Výše dotací by se odvíjela od péče o krajinu, a dotace by měly podporovat také rozvoj výroby regionálních potravin. A také nový zákon o rodinných farmách, který umožní rozkvět těchto podniků na našem venkově a zjednoduší generační obměnu. 

V čem vidíte, tedy vy i vaše strana, největší problém našeho zemědělství? 

Problém, který na nás může dopadnout během několika let, je chybějící nová generace mladých zemědělců, kteří by převzali fungující rodinné podniky a hospodářství. Pokud však nabídneme mladým na venkově atraktivní život (vysokorychlostní internet, odpovídající služby, dobrou dopravní infrastrukturu atd.) a kvalitní a moderní vzdělávání v zemědělské oblasti, mohli bychom vše ještě společně zachránit. 

Smyslem Společné zemědělské politiky EU je napomáhat rodinným hospodářstvím, a z toho vyplývají přímé platby i zastropování. Budete se zasazovat o změnu dosavadního postupu ministerstva zemědělství a vlády? 

Trend, který je patrný z nové Společné zemědělské politiky, vítám. Zastropování dotací by však mělo přihlížet k podmínkám českého zemědělství a mělo by rozvíjet dobré způsoby hospodaření. Navrhované zastropování a platby na první hektary bychom měli využít jako nástroje, kterými podpoříme hlavně malé a střední zemědělce a farmy, s důrazem na větší rozvoj produkce živočišné výroby a na speciální komodity. 

Proč se u nás nedaří prosadit dotace pro nejmenší hospodáře? Oč snadnější by bylo vyplácet bez složité administrativy zhruba 1 250 eur na hektar do rozlohy 5 ha, jako se to dělá v ostatních členských zemích? 

Protože pro to nebyla shoda se zemědělci, a hlavně politická vůle, která dosud stranila těm několika největším zemědělským firmám. A tady prostě musí přijít politické rozhodnutí. Zjednodušení administrace a zrychlení vyplácení podpory by mělo být jedním z prvních úkolů, které nás na ministerstvu zemědělství čekají. I pro první hektary. 

Má podle vás význam opět zavést podporu na předčasné ukončení zemědělské činnosti? 

Myslím si, že spíš nemá. Nebo je to dost diskutabilní. Smysl by mělo spíše podpořit další fungování zemědělské činnosti u nástupců, pokud, jak se bohužel dnes stává, podnik nezíská větší podnik. 

Myslíte si, že by bylo přínosné zařadit zemědělskou profesi mezi náročná povolání, a s tím provázat snížení věku pro odchod do důchodu?

Zemědělství je sice specifickým zaměstnáním, a náročným, to je nepochybné, ale přesto bych nedoporučoval zařazovat zemědělskou profesi mezi náročná povolání. Raději bych byl pro možnost zvýšení mezd. 

Pokud by se povedlo zanést definici rodinné farmy do legislativy, mohlo by to přinést nějaký finanční efekt? Popřípadě i nějaký jiný?

Pozitivní efekt by neměl být pouze finanční (např. potenciál pracovní síly), zjednodušit by se mohla i generační obměna v rámci rodinných farem, jejíž hodnota je podle mě nevyčíslitelná. Rodinné hospodaření přispívá i ke zlepšení společenského a sociálního života na venkově. 

Má vaše strana v plánu nějaké podpory pro zemědělce, kromě potenciálních pobídek pro začínající zemědělce? Tedy kromě správného využívání Společné zemědělské politiky, Podpůrného a garančního fondu či národních dotací? Každoročně stát „rozdává“ několik miliard. Počítáte se změnou dosavadního klíče? 

Rádi bychom vytvořili nový fond „Náš venkov“, ve kterém by byly finance určeny na celkový rozvoj venkovských oblastí. Formou Demoličního fondu chceme podporovat využívání brownfieldů a dalších opuštěných objektů a bránit tak zbytečnému zastavování naší nejúrodnější půdy. V neposlední řadě podpoříme ustavení tzv. Strategického investičního fondu, jako finančního nástroje v rámci PGRLF, pro podporu vstupu dodavatelů do zpracovatelských firem, tedy tam, kde bude vůle pro vstup. 

Hezky se dnes hovoří o ochraně přírody, o krajině a o welfare (pohodě zvířat), ale sedlákům se stále ztrpčuje život, ztěžují se podmínky pro hospodaření, a v podstatě jsou za ohleduplnost ke krajině trestáni. Máte nějakou představu, jak dosáhnout nápravy? 

Dlouhodobým cílem naší zemědělské politiky je využívat dotace jako kompenzace za šetrné hospodaření v krajině i zacházení se zvířaty, protože právě to sebou nese zvýšené ekonomické náklady. 

V jakém vztahu by mělo být zemědělství a myslivost? 

Aby oboje fungovalo, tak ve vzájemné symbióze. Pestrá krajina je vhodným prostředím pro bohatou faunu, která je výhodná i pro myslivce. TOP 09 podporuje i větší participaci vlastníka pozemku na honitbě myslivecké společnosti. 

Zásadní problém: Jak snížit nadměrnou byrokracii pro zemědělce? Podle svědectví sedláků stráví ročně více než tři pracovní týdny při kontrolách. To je v podstatě jedna dovolená. Je to únosné? 

Častokrát na toto téma hovořím, ano, je to přebujelá byrokracie, všemožné papírování a několikanásobné kontroly, to je noční můra nejen našich zemědělců. Bude to jeden z prvních úkolů, který nás na ministerstvu čeká a budeme jej ihned řešit. Zjednodušit žádosti o dotace a omezit kontroly. 

Co považuje vaše strana za zásadní cíl pro naše zemědělství?

Šetrné zacházení s krajinou, půdou a vodou, to jsou základní cíle, ale i pilíře zemědělské politiky TOP 09. Naším cílem je totiž zachovat jejich kvalitu pro budoucí generace, naše děti a vnuky. A neméně významným je pro nás výroba regionálních potravin a celkový rozvoj venkova.

Tento rozhovor vznikal kvůli nepříznivé nákazové situaci na dálku. Doufejme, že se už vše začne pomalu zlepšovat. Vzhůru k volbám!

Rozhovor vedl Josef Duben

Rozhovor vyšel v časopise Selská revue (č. 4/2021), který je 7x ročně distribuován prostřednictvím České pošty členům ASZ ČR.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info